Regeringens skrivmiss ledde till ogiltiga p-böter

28 utfärdade parkeringsböter i Sörmland kan rivas. Anledningen är ett skrivfel i trafikförordningen, som regeringen tvingades rätta i början av sommaren.

28 utfärdade parkeringsböter i Sörmland kan rivas efter ett skrivfel på regeringskansliet.

28 utfärdade parkeringsböter i Sörmland kan rivas efter ett skrivfel på regeringskansliet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sörmland2021-08-30 04:45

Det var när nya regler om cykelgator skulle införas i december förra året som det lilla ordet "från" av misstag hade smugit sig in i en paragraf som handlar om kommunernas befogenhet att utfärda stopp- och parkeringsförbud. Det till synes ringa misstaget fick dock stora konsekvenser, eftersom paragrafen fick en helt ny innebörd. Dagens Nyheter rapporterade om missen tidigare i år.

– Det var ett ord som kom till av misstag. Konsekvensen blev att kommuner under den här perioden har fattat beslut som de saknar befogenhet för, säger Prem Huq, handläggare på Sveriges kommuner och regioner, SKR, som hjälpt kommunerna att reda ut den här historien.

Misstaget uppdagades i maj i år när en privatperson i Malmö överklagade en parkeringsbot. Regeringen rättade då till sitt misstag, och en ny rättad version av trafikförordningen trädde i kraft den 1 juni. Men alla böter för parkering vid stopp- eller parkeringsförbud på kommunala gator som skrevs under det halvåret är i praktiken ogiltiga.

– Vi vet inte varför det blev fel, vi har inte fått veta det av regeringen, säger Prem Huq.

Är det vanligt att den här typen av misstag sker?

– Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Det enda vi vet är att det här ordet kom med av misstag, säger Prem Huq.

undefined
Kommunerna hade ingen rätt att besluta om stopp- och parkeringsförbud mellan 1 december förra året och 1 juni i år.

Polisen i region Öst, där Sörmland ingår, har kontaktat kommunerna i länet med en uppmaning om att se över de lokala trafikföreskrifterna. Lokala ändringar i parkeringsregler som klubbades under det halvår när skrivfelet fanns kvar i trafikförordningen kan fortfarande vara ogiltiga, enligt polisen.

I Sörmland har tio parkeringsböter som utfärdats under och 18 parkeringsböter som utfärdats efter den här perioden bestridits. Hur många böter som inte bestridits eller hur stora summor det handlar om totalt vet inte polisen.

Kan man få tillbaka pengar i efterhand?

– För redan beslutade ärenden hänvisar vi till kommunerna i denna fråga. Har en person bestridit men ännu inte fått något beslut kommer Transportstyrelsen att betala tillbaka när ärendet är hanterat, säger Josefin Collryd, jurist på polisens rättsavdelning i region öst.

I Sverige finns tre nivåer av författningar. Riksdagen beslutar om lagar, regeringen beslutar om förordningar och myndigheter beslutar om föreskrifter. En lokal trafikföreskrift, eller "LTF", beslutad av en kommun är alltså ett exempel på den tredje nivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!