På agendan: Våld i hederns namn

– Det finns en hunger efter kunskap kring hedersvåld och hederskultur. Det har vi märkt under de två år vi jobbat lite extra med frågan. Tidigare utbildningar har varit överbokade. Speciellt angeläget är det att få in länets skolpersonal i arbetet.

Sörmland2014-09-01 06:15

Det säger Kirsi Sedell Masters, sakkunnig i jämställdhet och utvecklingsledare inom området våld i nära relationer, hos Länsstyrelsen Sörmland.

Den 17 september anordnar länsstyrelsen tillsammans med huvudarrangören Länsföreningen för kvinno- och tjejjourer i Sörmland en utbildningsdag under rubriken "Att förhindra hedersvåld och tvångsgifte". Målgruppen är alla de sörmlänningar som i arbetet möter killar och tjejer, som lever i ett sammanhang av hederskultur - och som riskerar att utsättas för våld och förtryck, eller att giftas bort mot sin vilja.

– De två senaste åren har vi jobbat mer konkret i ämnet, och har hittills genomfört en del utbildningsinsatser på grundläggande nivå. Tanken är att det nu är dags för lite mer fördjupning.

– Intresset för frågor kring hedersvåld och tvångsgifte är stort och vi räknar med att det blir fullt också på denna kurs. Deltagarna kommer från socialtjänst, polis, omsorg och skola. Just skol- och skolhälsopersonal har vi fokuserat extra på, sedan vi efter en granskning kunde konstatera att det här var frågor som saknades i så gott som alla kommuners handlingsplaner.

Tidigare har länsstyrelsen fördelat bidragspengar för arbete mot hedersvåld brett till både stora och små föreningar som jobbar med frågorna.

– Nu satsar vi på att nå ut till målgrupper vi kanske inte nått tidigare, och har därför fördelat bra med pengar till Länsföreningen för kvinno- och tjejjourer, som når ut i alla kommuner och har bra förankring i skolor och förskolor.

Bo Lagerkvist, utredare av grova brott på polisen i Sörmland, är en av tre talare under utbildningsdagen. Han har jobbat med hedersvåldsproblematik sedan början av 2000-talet, men tonar ner sin egen medverkan och lyfter i stället fram övriga två föreläsare, som lockar storpublik var de än kommer i landet.

– Iman Hussein har verkligen gjort ett jättejobb i Söderhamns kommun och Gävleborgs län. Hon har utvecklat ett arbetssätt som fokuserar på offret och den situation av otrygghet offret hamnar i när det är de närmaste som också är de farligaste. Hon har hjälpt många hedersvåldsoffer att känna sig trygga.

Marléne Stenman är läraren i Mjölby, som gjort sig känd för att våga, vilja och kunna göra skillnad för att hjälpa elever som utsatts för hedersrelaterat våld.

Alla tre föreläsarna ingår i nybildade Nationella kompetensteamet.

– Det fanns önskemål om att bilda en sådan här grupp under många år, och behovet ökade i samband med att lagen mot tvångsäktenskap skärptes. I dag är teamet sjösatt och består av personer med stor erfarenhet av de här frågorna. Samarbetet byggs upp både mellan och inom myndigheterna, förklarar Bo Lagerkvist.

Med i teamet är bland annat representanter för polisen, Socialstyrelsen, skola, socialtjänst, IVO (Inspektionen för vård och omsorg), kvinnojourerna och kriminalvården. Sammanhållande länk är länsstyrelsen i Östergötland, som sedan 2005 har olika nationella regeringsuppdrag för att förhindra och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har sett genom åren att vi når bättre resultat genom samverkan. Det har visat sig att den utsatta får en bättre vardag när myndigheter och instanser samarbetar. Det som är självklart för vissa är svårt att förstå för andra. Ju fler som lär sig att tyda symbolik och bli medvetna om viktiga tecken att observera desto bättre är det.

Bo Lagerkvist tror inte att Sörmland är extremt utsatt för hederskulturproblematik i jämförelse med övriga landet. Men polisen har att göra.

– Vi har ständigt något pågående ärende vi jobbar med.

Den 7 oktober arrangeras en likadan utbildningsdag i Eskilstuna, och den 28 oktober bjuder länsstyrelsen in till en konferens om könsstympning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om