Pandemin är inte över – det personliga ansvaret sviktar

Det råder fortfarande en pandemi i världen. Många verkar dock ha tröttnat på att sitta hemma vilket märks på bland annat kaféer, serveringar och i butiker. Länsstyrelsen uppmanar folk att fortsätta hålla avstånd då det största problemet är att folk inte tar ett personligt ansvar.

"När det brister är det oftast det personliga ansvaret, att folk inte tar hänsyn till andra", säger Mikael Jaanivald på Länsstyrelsen Södermanland om att folk måste fortsätta att hålla avstånd.

"När det brister är det oftast det personliga ansvaret, att folk inte tar hänsyn till andra", säger Mikael Jaanivald på Länsstyrelsen Södermanland om att folk måste fortsätta att hålla avstånd.

Foto: Niklas Holm / Joakim Serrander / Anders Nilsson

Sörmland2021-09-15 09:37

Mikael Jaanivald arbetar bland annat som tillsynshandläggare på Länsstyrelsen Södermanland. Han förklarar att de efter sommaren får in få anmälningar om trängsel.

– Det är nog två eller två och en halv vecka sedan någon hade synpunkter på trängsel i Eskilstuna. Men när vi får in en anmälan åker vi och tittar och pratar med de ansvariga där, säger Mikael Jaanivald och fortsätter:

– Det finns inga kvadratmeterbegränsningar kvar men allt ska fortfarande bedrivas på ett smittskyddssäkert sätt, vilket jag tycker butiker sköter bra.

undefined
Mikael Jaanivald, Länsstyrelsen Södermanland.

Han förklarar att det stora problemet ligger hos folket.

– När det brister är det oftast det personliga ansvaret, att folk inte tar hänsyn till andra. Det är svårt för oss att säga till, vi kan bara informera om vikten av att fortsätta att hålla avstånd till varandra.

Länsstyrelsen har anställda som arbetar aktivt på alla orter i Sörmland.

– Vi arbetar aktivt vid större tillställningar, som när Diggiloo var i Eskilstuna var vi med redan en vecka innan för att hjälpa till. När skolorna började var vi också aktiva för att informera ungdomar om att det är viktigt att fortsätta hålla avstånd. Vi arbetar även mycket med digitala medier och synlighet ute. 

undefined
Länsstyrelsen var med i ett tidigt stadie för att Diggiloo i Eskilstuna skulle kunna genomföras på ett smittskyddssäkert sätt.

Han återkommer till att det i slutändan är det personliga ansvaret som måste bättras.

– Jag tror att det generellt är en allmän trötthet, folk vill återgå till det normala igen. Men vi har lärt oss att det kan vända fort, vi måste hela tiden påminna om att det inte är över än, avslutar Mikael Jaanivald.

På Eskilstuna kommun ligger tillsynen av kaféer och serveringar på miljö- och räddningstjänstförvaltningens bord.

– Vi gör fortfarande regelbunden trängseltillsyn, jag skulle säga att de allra flesta sköter sig bra gällande trängsel, säger Anna Malmqvist Hed, miljöinspektör för alkohol och tobak.

Under helgen som var hade flera matställen gott om besökare, vissa hade till och med överfullt vilket undertecknad kan skriva under på efter ett besök i Tuna park.

– Jag arbetar med trängseltillsyner av restauranger och kaféer i Eskilstuna. Vi gjorde tillsyn på Tuna park och Espresso house den 9 september, då såg allt bra ut, dock så var det inte fullsatt då, förklarar Anna Malmqvist Hed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!