Paret blev blåsta på Blocket – får skadestånd

Ett par i Vingåker hittade en fyrhjuling på Blocket som de blev intresserade av. Säljaren pressade dem att swisha dubbla handpenningar, men någon fyrhjuling fanns aldrig.

Blocketbedragaren lurade ett par i Vingåker genom en fyrhjulingsannons. Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra.

Blocketbedragaren lurade ett par i Vingåker genom en fyrhjulingsannons. Fordonet på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Adam Ihse/Henrik Montgomery/TT

Sörmland2023-03-12 22:12

Det var i oktober 2021 som paret från Vingåker hittade annonsen där fyrhjulingen låg till försäljning i Värmland. De blev intresserade och tog kontakt med säljaren, en man i 35-årsåldern. De kom överens om att paret skulle swisha en handpenning om 6 500 kronor för att tinga fyrhjulingen.

Efter att vingåkersparet skickat den första handpenningen efterfrågade säljaren ytterligare 5 000 kronor. Paret nekade först, men pressades senare till att swisha ytterligare 3 000 kronor.

Adressuppgifter utdelades och paret åkte för att hämta fyrhjulingen. Väl framme fanns varken fyrhjuling eller säljare på platsen, utan de möttes istället av ett annat par som undrade om de också blivit lurade. 

Sammantaget lurade säljaren flera olika personer att swisha totalt 18 500 kronor för fyrhjulingen. Han utannonserade också en husvagn där han, med samma tillvägagångssätt, lyckades lura till sig ytterligare 10 500 kronor.

Blocketbedragaren har nu dömts i Värmlands tingsrätt till fängelse i ett år och två månader för flera olika brott. Tingsrätten bedömer bland annat att mannen gjort sig skyldig till fyra fall av penningtvättsbrott, häleri, narkotikabrott, rattfylleri samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. 

Tingrätten bedömer också att vingåkersparet har rätt till skadestånd och bedragaren har dömts till att återbetala de 9 500 kronor som han lurade paret på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!