Paret Lönn fick solcellsstöd – sista chansen att söka

Intresset för solenergi ökar och sörmlänningarna är mer positiva än i resten av landet. Familjen Lönn installerade solceller tack vare bidrag.

Johan och Emilia Lönn med dottern Tyra vid garaget där solcellsanläggningen sitter. Sonen Teodor var inte hemma vid fotograferingstillfället.

Johan och Emilia Lönn med dottern Tyra vid garaget där solcellsanläggningen sitter. Sonen Teodor var inte hemma vid fotograferingstillfället.

Foto: Stina Järperud

Sörmland2020-07-06 04:45

Det väller in ansökningar om solcellsstöd till Länsstyrelsen i Södermanland. Den 7 juli stängs möjligheten att söka bidrag och i tisdags kom beskedet att tiden för att slutföra sitt projekt förlängs ett halvår, till 30 juni 2021. 

– Därför trillar det in många ansökningar nu. Vi har över 800 ärenden i kö nu, och förmodligen är det cirka 900 när ansökningstiden är slut, säger Maria Hernborg, handläggare på länsstyrelsen. 

Just nu behandlas de ärenden som kom in i början av augusti 2019. Men alla får inte sitt bidrag beviljat. Nuvarande kassa ser ut att räcka till och med de ansökningar som kom in i november förra året. Sedan måste Energimyndigheten öppna plånboken igen. 

– Vi hoppas att vi får mer pengar tilldelat. Intresset för solceller har ökat successivt hela tiden, säger Maria Hernborg. 

Emilia och Johan Lönn i Granhed utanför Katrineholm lät montera solpaneler på hela södersidan av sitt garage förra sommaren. 

– Bidraget var avgörande för beslutet, säger Emilia Lönn. 

Solcellsstödet täckte 20 procent av kostnaden, men det fanns också andra skäl till beslutet. Emilias föräldrar hade nyligen installerat solpaneler på gården intill och en bekant arbetade med att montera just solpaneler. 

– Vi har också tankar på att skaffa en elbil på sikt, säger Emilia Lönn. 

Entreprenören gjorde hela jobbet, från pappersarbete till montering och driftsättning i september 2019. Anläggningen producerar cirka 10 000 kilowattimmar om året. Huset värms upp med bergvärme och kompletteras med vedeldning under vinterhalvåret.

– Värmepumpen hoppar igång automatiskt när den behövs och den drivs av solenergi. På sommaren säljer vi överbliven el och på vintern köper vi som komplement. Vi räknar med att hålla elkostnaden runt noll i genomsnitt per helår, säger Johan Lönn. 

Paret Lönn har betalat cirka 150 000 kronor för sin anläggning och räknar med att tjäna in investeringen på 12 år. De är nöjda med beslutet och att panelerna smälter in bra rent estetiskt. Miljömedvetenheten finns med i bakhuvudet.

– Det känns jättebra. Men man skulle vilja lagra energi och kunna använda elen vid strömavbrott också, säger Emilia Lönn. 

Sörmland ligger i framkant när det gäller solenergi, enligt den rapport som Vattenfall presenterade i maj. Sex procent av sörmlänningarna har redan solceller, till skillnad från två procent i hela riket. 51 procent av länsinvånarna svarade ja på frågan "Tror du att du kommer ha solceller på din bostad inom 10 år". Motsvarande siffra för hela riket var 43 procent.

– Allt fler upptäcker fördelarna med solenergi. Solpaneler har dessutom blivit allt mer tillgängliga i form av sjunkande priser och bredare utbud. Det är idag ett effektivt sätt för dig som privatperson att både minska din klimatpåverkan och sänka dina elkostnader. Södermanlands län är väl lämpat för solenergi och det är glädjande att så många länsbor ser sig själva ha solceller på taken år 2030, skriver Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes av Sifo i juni 2019 och bygger på svar från 2 501 personer. De främsta anledningarna till att investera i solceller är "jag vill sänka mina elkostnader", "jag vill minska min klimatpåverkan" och "jag tror på solenergi som framtidens energikälla". Fyra procent av sörmlänningarna kan inte tänka sig att investera i solceller. 

Så fungerar solcellsstöd

Sedan 2009 finns ett statligt solcellsbidrag på maximalt 20 procent av investeringskostnaden.

En handläggare på länsstyrelsen beslutar om bidraget. Därefter har man 6 månader på sig att komma in med en utbetalningsbegäran, faktura på inköp av solceller, ett intyg på att anläggningen är nätansluten, samt att eventuella rotavdrag betalats tillbaka.

Tisdag den 7 juli är sista dagen att ansöka. Åtgärden får inte ha påbörjats längre än ett halvår tillbaka i tiden. 

För företagare gäller andra regler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!