Patienternas valmöjlighet: 34 olika maträtter

På torsdagen invigdes det nya måltidssystemet Fleximat på Nyköpings lasarett. Till sommaren ska ett förslag vara färdigt om att Nyköpings kommun ska åka med på tåget.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tittade fram bakom kylen med rätter ur den nya Fleximat-menyn.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tittade fram bakom kylen med rätter ur den nya Fleximat-menyn.

Foto: Jimmy Persson

Sörmland2020-03-05 17:41

– Jag är så vansinnigt stolt över att vi har Sveriges mest flexibla måltidssystem. Maten är lika viktig som behandling och mediciner för att patienterna ska återhämta sig, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande. 

Från det nya storköket på sjukhuset lagas maten till samtliga av sjukhusets patienter. Därefter transporteras den till lasarettets tio avdelningskök, för att sedan placeras i kylar. I dagsläget pågår ombyggnationen av de två sista avdelningsköken. Ur menyn går det att välja bland 34 olika maträtter. 

Redan år 2011 började man planera för ett nytt matkoncept. Kostnaderna hade skenat i väg och ett omtag krävdes. Nu är man i hamn, i alla fall i Nyköping. Tanken är att Kullbergska sjukhuset, Mälarsjukhuset och Karsudden ska haka på framöver. Men ett eventuellt samarbete med Nyköpings kommun är också på gång. 

– Eftersom kapaciteten i det nya storköket finns tittar vi på möjligheten att även laga mat till Nyköpings kommun. I juni ska ett förslag läggas fram till regionstyrelsen respektive kommunstyrelsen. Det finns ett genuint intresse för att samverka, men också för att göra det så bra som möjligt för de patienter som kommunen tar hand om, säger Helena Söderqvist, chef för regionservice. 

För att göra måltiderna attraktivare för patienterna på sjukhuset har man gjort det möjligt för anhöriga att köpa mat ur menyn.

– Det stimulerar aptiten att få äta tillsammans, säger Monica Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!