Pelargonspecialister slår upp portarna för säsongen

Färgsprakande penséer och pelargoner står i stark kontrast mot det ruskiga lördagsvädret, när Ekenäs trädgård slår upp portarna för årets trädgårdssäsong. "Vi har jobbat hela veckan med att ställa ut växter", säger Anna Ekengren.

Pelargonen Astrid har ökat i popularitet de senaste åren. "Folk vill ha färger som persika och terracotta", berättar Anna Ekengren, som driver Ekenäs trädgård tillsammans med sin man Tommy Ekengren.

Pelargonen Astrid har ökat i popularitet de senaste åren. "Folk vill ha färger som persika och terracotta", berättar Anna Ekengren, som driver Ekenäs trädgård tillsammans med sin man Tommy Ekengren.

Foto: Selma Merdović

Sörmland2023-03-25 22:12

De envisa regndropparna har blött upp vägbanan, och på den leriga parkeringen syns djupa hjulspår från bilar. Gröna skyltar guidar trädgårdsentusiaster till Ekenäs trädgård, som ligger avskilt på landsvägen mellan Bettna och Flen.

– När vi åkte hit i morse och såg att det spöregnade, undrade vi "Hur kommer den här öppningsdagen att gå?", berättar Anna Ekengren, som driver Ekenäs trädgård tillsammans med sin man Tommy Ekengren.

– Men det har kommit oerhört mycket folk, mer än vi tippat på. 

undefined
Pelargonen Astrid har ökat i popularitet de senaste åren. "Folk vill ha färger som persika och terracotta", berättar Anna Ekengren, som driver Ekenäs trädgård tillsammans med sin man Tommy Ekengren.

Personalen på handelsträdgården har jobbat ihärdigt sedan i januari med att iordningställa bland annat penséer, påskliljor och pelargoner inför premiärhelgen. När de haft öppet i ett par timmar har det redan börjar glesna bland plantorna. 

– Man skulle kunna säga att vi specialiserar oss på pelargoner – vi har drygt 140 sorter, och minst 95% av dem är egenodlade. Vi har en del moderplantor av sorter som inte går att få tag på något annat sätt, som Stinas Saga och äkta Mårbacka, säger Anna Ekengren och berättar samtidigt att en del pelargonfantaster åker långväga för att köpa de sällsynta sorterna.

undefined
Trots att det är tidigt på säsongen, finns många färgsprakande pelargoner till salu redan under handelsträdgårdens premiärhelg.

Innan pelargonerna blir stora nog att säljas, odlas de i "sticklingtältet", ett växthus i miniformat som förser de små plantorna med ett optimalt klimat. Anna Ekengrens pappa, som grundade trändgårdshandeln 1955, installerade ett smart bevattningssystem i sticklingtältet. Systemet består av en våg som höjs upp när vattnet dunstat bort, vilket triggar sprinklersystemet. När vågen åter tyngs ned av vattnet stängs den av, och så fortsätter det.

undefined
"Oj, nu kommer vattnet!", säger Anna Ekengren förvånat när hon öppnar sticklingtältet. Sprinklersystemet aktiveras automatiskt, när plantorna behöver det.

– Soliga dagar sprejar vattnet mycket oftare än mulna dagar, för då avdunstar vattnet fortare. Växterna får exakt det de behöver, förklarar Anna Ekengren.

undefined
Penséerna är namngivna efter det som särskiljer dem. Denna pensée heter Tiger eye, för sin gul-svarta färgkombination som får pistillen i mitten att se ut just som ett tigeröga.
undefined
Penséen Frizzle sizzle burgundy har fått sitt namn efter sina flikiga, mörkröda blad. Den tillhör underkategorin rokokopensée, en benämning på de penséer som har volangliknande blad.

Inne i butiken är temperaturen behaglig och ljudet av regn som smattrar mot plasttaken lugnande. Kunderna kryssar mellan årets första penséer, som finns i en mängd varianter – med namn som Tiger eye, Honey bee, och Frizzle sizzle burgundy. Namnen skvallrar om blommornas utseende och dofter. En av dem som plockar på sig av årets första penséer är Kerstin Johansson.

– Jag ska på 19-årskalas ikväll, och köper penséer istället för snittblommor till födelsedagsbarnet. Jag passade på att köpa några till mig själv också, och planteringsjord till mina fuchsior som ska planteras om, säger Kerstin Johansson.

undefined
I ett av växthusen fångas kundernas blickar av rosa och röda doftnejlikor.

Sedan berättar hon en osannolik historia om sina fuchsior.

– Jag var hos en trädgårdsmästare, som hade så fina fuchsior. När jag frågade honom vad de var för sort, tyckte jag att han sa att de hette "Totte". Det hette min kille på den tiden, så jag köpte blomman. Nu har jag varit gift med Totte i 55 år, och fuchsian står fortfarande uppstammad hemma hos mig. Ett bra val, både av gubbe och fuchsia!, säger hon och skrattar.

undefined
Tommy Ekengren packar kundernas växter i rask takt.
undefined
Ekenäs trädgård satsar lite extra på bland annat sättpotatis, lök, kryddor och kål i år. "Vi har fått indikationer på att många vill odla grönsaker själva", säger Anna Ekengren.

Korgar, som enligt sina skyltar ska innehålla olika löksorter, gapar tomma. Personalen hinner inte fylla på dem i samma takt som kunderna köper upp löken.

– I år satsar vi lite mer på ätbart; grönsaker har blivit så dyra att köpa. Via den kontakt vi har med våra kunder på Facebook har vi fått indikationer på att många vill odla grönsaker själva, säger Anna Ekengren.

– Jag tror att det väcktes ett intresse hos folk under pandemiåren. Även de som inte hade odlat förut vågade testa, vilket känns jättekul!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!