Inkomstpensionen beror på hur många som jobbar och deras inkomster. Under förra året ökade sysselsättningen i Sverige. Dessutom ökade AP-fonderna med 127 miljarder kronor och det tillsammans är förklaringen till pensionsökningen. Bo Tholander, sekreterare i SPF Seniorerna i Nyköping, tycker att det är välkommet med en ökning.
– Om man jämför pensionen från 2009 till 2016 så har pensionen bara ökat med 2,5 procent jämfört med andra löner som har ökat med 15-16 procent under samma tid. Pensionärer betalar fortfarande mer skatt än inkomsttagare, säger Bo.
Bo berättar att tidningsrubriker ofta säger att pensionärer har det dåligt men att det har blivit bättre.
– Som grupp har pensionärerna fått det bättre. Det beror på att främst äldre kvinnor med låg pension helt enkelt har avlidit och att 40-talister med god ekonomi har kommit in. Då stiger snittet. Däremot har de som varit inne i gruppen länge inte fått det bättre, säger han.
– Det är inte synd om alla. Men det finns en grupp med främst äldre kvinnor med låg inkomst som kanske har arbetat deltid under en stor del av sitt liv som inte har det så bra, tillägger Bo.
För de med lägst pension slår inte omräkningen lika bra. De 330 000 pensionärer i Sverige som har lägst pension kan istället vänta sig en sänkning. Det beror på att garantipensionen hänger ihop med inflationen som har varit negativ. Därför sänks prisbasbeloppet med 200 kronor vilket ger cirka 30 kr mindre i plånboken varje månad. Regeringen kommer att sänka skatten på pensioner och höja bostadstillägget under nästa år.
– Det borde ge den bästa utvecklingen för pensionerna sedan pensionssystemet infördes, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
(TT)