En klass 1-varning innebär att vädret kan ha vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Det är främst små barn och äldre personer som kan fara illa. Vissa landsting, har en handlingsplan för värmeböljor. Sörmlands läns landsting kan dock inte svara på om man har någon handlingsplan.
Varken Nyköpings eller Gnesta kommun har någon särskild handlingsplan för värmeböljor. Men det finns en god beredskap inom vården enligt Mary-Anne Lunde, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköpings kommun.
– Personalen är bra på mat och dryck. Det är ett naturligt arbetssätt i våra boendeformer, i hemtjänsten och hemsjukvården att man erbjuder dryck aktivt, säger Mary- Anne Lunde.
Även enligt MarjaLiisa Sten, enhetschef för hemtjänsten i Gnesta, är personalen inom hemtjänst och på kommunens särskilda boenden väl medvetna om vad de äldre behöver när temperaturen stiger.
– Det handlar om att hela tiden servera vätska och se till att det alltid finns dricka tillgängligt. Det är viktigt att hålla koll på också de som inte själva uttrycker att de är törstiga, säger hon.
Att personalen ofta sommartid består av vikarier, ser varken Lunde eller Steen som någon riskfaktor, då alla vikarier får en ordentlig introduktion.
Många äldre tappar lusten för både mat och dryck och det räcker inte att fråga, för då tackar många nej.
– Man ska ställa fram något som är lockande och säga varsågod. Smoothies i cocktailglas dricker de flesta, det är näringstät dryck så man inte behöver äta så mycket om man inte kan, säger Mary-Anne Lunde.
Det kan vara svårt att få ner temperaturen i lägenheterna, då många äldre inte vill ha korsdrag. Att duscha kallt är oftast inte heller lockande.
– Man kan då badda pannan och insidan av handlederna med kallt vatten, för att få ner pulsen, tipsar Mary-Anne Lunde.
I Oxelösunds och Trosa kommun använder man sig av den beredskapsplan som Region Skåne har tagit fram för värmeböljor, se separat artikel.
– Vi har spridit den till all personal inom omvårdnad, även hemtjänsten och hemsjukvården. Nu när vi är mitt i värmeböljan pratar vi extra intensivt om vad man ska göra. Alla våra sjuksköterskor känner till planen, säger Titti Kendall, områdeschef vård- och omsorgsförvaltningen i Oxelösunds kommun.
– Deras checklistor finns nu på alla boenden. Vi försöker ständigt påminna om dryck, vi för vätskelistor och har koll på maten så att de äldre inte får i sig dålig mat. En fördel för oss är närheten till MAS och sjuksköterskor som kan göra snabba bevakningar dygnet runt, säger Kajsa Fisk, vård- och omsorgschef i Trosa kommun.