– Pappa brukar inte gnälla men när jag frågade om han hade ont nickade han och tårarna bara rann, säger Markku Huotari.
Hans dementa pappa Pentti Huotari har talsvårigheter och kan göra läten men inte ropa på hjälp. Ingen ur personalen på Spångagården kan svara på hur länge han satt i den gassande solen. Den ur personalen som placerade Pentti på balkongen meddelade inte någon annan att han satt där.
– Någonting har brustit. Pappa kan inte röra sig eller prata och har grov demens. Han kan inte själv göra någonting när han sitter i rullstolen utan han sitter där du ställer honom, säger han.
Pentti Huotari är rullstolsbunden och bor på Spångagårdens finskspråkiga avdelning Fridhem sedan elva år. Hans rullstol är trasig och på den främre delen saknas en specifik del där det nu sticker ut två metallrör. Kirurger från Akademiska sjukhuset i Uppsala tror att brännskadan uppkommit av att rören blivit heta i solen. Brännskadan på vänster fot har nämligen samma form och storlek som rullstolsmetallen.
Läkare tillkallades omedelbart efter förra veckans händelse, då Pentti bränt både ben och fötter i solen på balkongen. Det högra benet och foten fick blåsor och mindre brännskador medan den vänstra fick en allvarlig brännskada. I måndags blev den allvarliga brännskadan, som sträcker sig från vänster stortå och 20 centimeter uppåt, värre och stortån började svartna, något som kan leda till blodförgiftning. Pentti fick åka ambulans till akuten på Eskilstuna lasarett och där konstaterade läkare att det var allvarligt eftersom den brännskadade huden var vätskefylld och därav rödfärgad. Den solskadade huden fick klippas bort och då kunde Pentti inte hålla tillbaka tårarna. Sonen Markku är inte van att se sin pappa gråta, trots att pappan varit med om andra smärtsamma situationer.
På avdelningen Fridhem bor elva dementa personer och Markku ifrågasätter att det endast arbetar två personal där, eftersom de alltid måste vara två stycken vid lyft av boende.
– När personalen måste hjälpa någon annan i rummet så är hela avdelningen obemannad. Jag har länge varit orolig och jag uppmanar alla som har anhöriga på äldreboenden att vara uppmärksamma. Det här är en sorglig historia, säger Markku Huotari.
Spångagården gjorde en lex Sarah-anmälan dagen efter incidenten. Lex Sarah innebär att personalen, inom bland annat äldreomsorgen, är skyldiga att rapportera allvarliga missförhållanden och om det finns en risk för missförhållanden. Syftet är att komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen. Emelie Vapper är enhetschef på Spångagården och kommenterar händelsen så här:
– Jag kan bekräfta att händelsen inträffat och vi i verksamheten beklagar det. Vi har upprättat en lex Sarah-anmälan och en utredning av händelsen pågår redan. Vi ska klarlägga precis vad som har hänt och sedan kommer vi att vidta åtgärder så att detta inte upprepas. Jag kan inte kommentera ytterligare under tiden som utredningen pågår, säger hon.
Tidningen har tidigare skrivit om Spångagårdens nybyggda badrum, som är för små utifrån Arbetsmiljöverkets mått.