"Träningsbranschen har bara vänt sig till samma klick"

Medan några tränar flera gånger i veckan, rör andra knappt på sig alls. Att överbrygga den hälsoklyfta som finns i samhället är en utmaning för träningsbranschen, menar personliga tränaren Linn Lundborg.

Hanna Lundqvist arbetar som personlig tränare på Crossfit solid, som Calle Wiltén besöker regelbundet.

Hanna Lundqvist arbetar som personlig tränare på Crossfit solid, som Calle Wiltén besöker regelbundet.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2021-10-27 09:11

– Vi når kanske inte dem som behöver oss mest, säger Linn Lundborg.

Hon är personlig tränare och försäljnings- och marknadsansvarig på ett av Nyköpings gym, Crossfit solid. Gymmet har som uttalat mål att vara till för alla och att inte bara vända sig till dem som redan är vana vid att träna. Men det är en utmaning, och i allmänhet har branschen varit dålig på att nå ut till nya grupper, menar Linn Lundborg.

– Traditionellt så har man vänt sig till samma lilla klick hela tiden – till dem som redan är träningsintresserade.

Samtidigt som det finns utseende- och kroppsideal i samhället som säger att man ska vara smal och vältränad, är 58 procent av sörmlänningarna överviktiga eller feta. Medan vissa går på gym eller idrottar flera gånger i veckan, för andra en nästan helt stillasittande tillvaro.

Hälsan är ojämlikt fördelad även i ett större perspektiv. Mätningar visar gång på gång på tydliga skillnader i hälsa mellan olika socioekonomiska grupper. De med högre utbildning lever i genomsnitt längre, upplever själva att de har bättre hälsa och är mer sällan överviktiga än de med lägre utbildning.

När det gäller vilka som tränar på gym och inte menar Linn Lundborg att branschen själv har bidragit till en del av problemen genom att till exempel marknadsföra sig med bilder på vältränade och snygga kroppar.

– Många tror att man måste vara vältränad för att gå på gym, men så är det ju verkligen inte, säger hon. 

Hanna Lundqvist, personlig tränare på samma gym, ser även andra problem med snäva kroppsideal. 

– Att vara smal och vältränad har blivit likställt med att vara hälsosam. Men en smal och vältränad person behöver inte leva hälsosamt, säger hon.

undefined
Hanna Lundqvist arbetar som personlig tränare på Crossfit solid, som Calle Wiltén besöker regelbundet.

På Crossfit solid vill man fokusera på annat än utseende och vikt. 

– Utgångspunkten är inte att man ska gå ner i vikt. Utan det är träningsglädjen. Det leder i sin tur i förlängningen till bättre hälsa och att man gör bättre hälsoval, säger Hanna Lundqvist. 

För att undvika utseendefixering och vikthets har Crossfitsolid valt att inte ha några speglar i träningslokalen. Passen är utformade på ett sätt så att alla kan delta efter sina egna förutsättningar. 

– Alla är med i sin egen takt och med sina vikter. Och alla kan vara med på alla pass, säger Calle Wiltén, en av dem som kommer hit regelbundet.

undefined
Calle Wiltén tränar regelbundet. Att finna glädjen i träningen är viktigt, menar han.

Han hade tränat på gym från och till, lagt av och börjat om igen, innan han började här. Nu har han kommit hit regelbundet i flera års tid. Att det blivit så tror han beror på den välkomnade stämningen

– Den gemenskap som fanns här ända sedan första passet är fantastisk, säger han. 

Det största steget för många är att överhuvudtaget börja träna, tror Hanna Lundqvist. 

– Jag tror att det kan vara lite ångestladdat för vissa, med kroppsfixering och vikthets. Då är det viktigaste att hitta någonting som man tycker är roligt, oavsett om det är att vandra, komma hit och träna eller någonting annat. 

Just glädjen, att hitta en träningsform som är lustfylld är det viktigaste är också något som Calle Wiltén lyfter fram.

– Det är så roligt att känna att man gör framsteg och blir starkare. Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv som nu, säger han. 

 Att i första hand fokusera på att gå ner i vikt tror han däremot inte så mycket på. 

– Det är fel drivkraft. Det måste vara roligt.

undefined
Calle Wiltén och Hanna Lundqvist.
Ojämlik hälsa

Det finns en koppling mellan de flesta hälsofaktorer och socioekonomiskt ställning. Folkhälsomyndigheten använder sina årliga rapporter om folkhälsan utbildningnivå som socioekonomiskt mått. Då visar det sig att de med högra utbildning generellt sett har en bättre hälsa än de med lägre.

Förekomsten av övervikt och fetma har ökat i alla utbildningsgrupper, men är lägre bland dem med eftergymnasial utbildning.

Källa: Folkhälsans utveckling 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!