I en naturlig skog lever ofta flera olika arter av djur, växter och insekter. När den skogen sedan avverkas förändras landskapet. I de flesta fall planterar man ny skog. Mer specifikt, man planterar gran och tall.
– Problemet är att de sätter enbart gran och tall där det varit en blandning av barr- och lövträd innan. Man gör om skogslandskapet helt och hållet, säger Robert Svensson från föreningen Skydda skogen.
Det här skapar problem för den biologiska mångfalden eftersom granarna i plantage ofta växer tätt och det blir mörkt. Markfloran försvinner och det är få arter som överlever.
– Man planterar tall och gran eftersom att det ger mest vinst till den svenska ekonomin, säger Stefan Bleckert, naturvårdschef på Sveaskog.
Sveaskog avvarar 20 procent av deras mark till naturvård runt om i Sverige. Enligt Skogsstyrelsen avverkas en till två procent av den produktiva skogen i Sörmland-Örebro varje år.
– Skogen ska ha uppnått 70-80 år innan avverkning, sen ser man till att man får nytt bestånd, säger Stefan Forsberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Men enligt Robert Svensson är det en väldigt ung skog. En tall kan bli uppemot 800 år gammal.
– I en plantage tillåts inte träden att bli så gamla och grova att ugglor och örnar kan bygga sina bon. Det är därför det finns så många rödlistade arter. Den livsmiljö de kräver tillåts inte att utvecklas. Gammal skog och död ved tas bort och blir plantage där man odlar virke.
– Det har aldrig funnits så lite naturlig skog som nu. Skogsbruket är inte hållbart i Sverige.