När 30 000 mer eller mindre inflytelserika personer möts i samma lilla by på Gotland, som brukar drabbas av de kraftigaste algblomningarna, vore det ju konstigt om inte Östersjön diskuterades. Och bara på tisdagen diskuterades innanhavets tillstånd på flera platser i Almedalen.
Övergödningen var ett givet tema och bland andra representanter för miljödepartementet i Polen, som tar över ordförandeskapet i Östersjöstaternas råd (CBSS), slog fast att länderna runt innanhavet måste samarbeta mycket mer för att lösa de problem som finns.
Men ett nyare problem som dök upp vid flera tillfällen var hur de enorma mängder av plastpartiklar som numera finns i Östersjön - och alla hav - påverkar hela ekosystemet.
– Vi har inte pratat om det så mycket tidigare, man har trott att det inte har så stor effekt. Men det visar sig att när plasten bryts ner och blir mikroplastbitar har de stor effekt i haven, sade Nyköpingsbon Olof Lindén, professor på World Maritime University på ett seminarium och hur världens oceaner mår.
På briggen Tre Kronor, som bland annat har besökt Oxelösund i olika miljöprojekt, talade docent Anna Kärrman från Örebro universitet om också om plaster i Östersjön. Plastbitarna kommer från syntetiska kläder, däck, skrubbkrämer och andra kosmetiska produkter rinner ut med avloppsvatten och dagvatten, igenom reningsverken och ut i havet.
De små plastbitarna äts upp av djur i havet, blockerar deras mage och tarm. Riktigt små nanopartiklar kan också gå ut i blodomloppet. Det kan leda till problem med levern och hormonstörningar eftersom plastpartiklarna drar åt sig andra miljögifter som då också äts upp av de vattenlevande djuren.
Att städa haven är inget alternativ, enligt Anna Kärrman.
– Så länge tillförseln är högre än vad nedbrytningen är kommer vi att få mer och mer plast i haven. Vi måste stoppa tillförseln.
Allt från stora fåglar, marina däggdjur och stora fiskar ner till kräftdjur och även alger påverkas av plastbitarna.
– Vi får finna oss i att plast har blivit en del av vår näringskedja.
De beräkningar som finns på mängden plast som åker ut med reningsvattnet och som finns i världens hav är hissnande. Och plastbitarna hittas numera precis överallt i världens hav.
– På 3 500 meters djup i Antarktis hittade man plast. Det finns i hela näringskedjan, både i fisk och i plankton, sade Olof Lindén.