Beslutet klubbades igenom med stor majoritet den 27 mars. Om två år ska alla engångsartiklar av plast vara borta ur alla butiker i EU. Det handlar exempelvis om tallrikar, glas, bestick och sugrör. Sådant som många konsumenter köper till barnkalas, större fester och utflykter, där man inte vill eller kan diska efter ätandet. Dessutom ska produkter som bomullstops och ballongpinnar av plast samt vissa snabbmatsförpackningar förbjudas.
Bakgrunden till lagen är problemet med plastavfall i haven. Enligt EU-kommissionen är mer än 80 procent av skräpet i haven plast, och de produkter som omfattas av den nya lagstiftningen utgör omkring 70 procent av allt marint avfall. På grund av den långsamma nedbrytningen blir plasten ofta kvar länge i haven och på stränderna.
– Denna lagstiftning kommer att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – vilket är den uppskattade notan för plastföroreningar i Europa fram till 2030, sa föredraganden Frédérique Ries efter omröstningen i Europaparlamentet, där 560 ledamöter av 623 röstade ja till lagen.
Lagen träder i kraft 2021, men många svenska butikskedjor satte direkt igång att fasa ut engångsplasten.
En av dem är Rusta, som har butiker på flera orter runt om i Sörmland.
– Ibland behöver man en spark i rumpan för att komma igång, så vi välkomnar verkligen den här lagen, säger Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta.
Företaget håller nu på att ersätta alla engångsplastartiklar med andra material. Plasten i topsen byts mot papper, plastglasen blir pappmuggar, besticken blir i trä. Engångssugrören ersätts med kraftigare plastsugrör som går att diska.
– Planen är att allt av engångsplast ska vara borta ur butikerna vecka 30 i år, säger Mats Malmberg.
Rusta är kända som en lågpriskedja, och planen är att de nya produkterna inte ska bli dyrare än engångsplasten.
Även Clas Ohlson var snabba på bollen. Där har plastsugrören för engångsbruk redan ersatts av sugrör i papper och metall. Under resten av året ska även exempelvis plastbesticken försvinna.
– Vi fasar ut alla matrelaterade engångsartiklar av plast under 2019. Vi ersätter dem med produkter av material som är biobaserade eller återvunna, säger Niklas Carlsson, som är kommunikationschef på Clas Ohlson.
Han säger att reaktionerna från kunderna hittills har varit positiva.
– Det finns en efterfrågan bland kunderna på miljösmarta alternativ.
Engångsplastartiklar är ofta ganska billiga. Hur priset påverkas av att produkterna i stället är tillverkade av andra material, kan variera, säger Niklas Carlsson.
– Det beror på vilken produkt det är. Vissa kan säkert bli dyrare, men vissa kan behålla samma pris.
Några som starkt förknippas med engångsartiklar i plast, är snabbmatsrestaurangerna. På hamburgerjätten McDonald’s hemsida står att läsa att 90 procent av restaurangens förpackningar är av papp och att de fortsätter hållbarhetsarbetet genom att ytterligare minska mängden plastförpackningar. De ger som exempel att de tagit bort plastlocket till en av sina glassar, vilket sparar 11 ton plast om året.
I Västerås testar McDonald’s just nu att ta bort plastsugrören från restaurangen och ersätta dem med sugrör i papper.
På Friluftsfrämjandet välkomnar man den nya EU-lagen. Friluftsfrämjandet ordnar många utflykter och andra arrangemang i naturen. Bland annat står man bakom Mulleverksamheten. Men ofta möts man av en natur som inte är så idyllisk som man skulle önska.
– Det räcker att gå en liten bit så hittar man hur mycket plast som helst. Det är smågrejer, sugrör och liknande som folk inte orkat ta med sig hem.
Det säger Lotta Asplund som är ordförande för Friluftsfrämjandet i Katrineholm. Hon välkomnar den nya lagen som förbjuder engångsplastartiklar.
– Det är jättebra. Plast är ett jättestort bekymmer i naturen. Det bryts ju inte ner på många år.
För att minska plasten i naturen har hon några tips för den som ger sig ut på utflykt.
– Man kan ha kåsor av hårdplast att dricka och äta ur, eller muggar av emalj. I stället för festis tar man med sig saft.
– Men det viktigaste av allt – ta med skräpet hem!