Polisen fick in en anonym anmälan om att polismannen, verksam i flera kommuner i östra Sörmland, ska ha begått dataintrång genom att söka på vissa personer i sin bekantskapskrets, i polisens register. En av personerna han sagts slå upp i registren var hans dåvarande frus bror.
Som bevis finns logguppgifter som visar på att polismannen gjort dessa sökningar vid sagd tidpunkt. Men han nekar till brott, då han menar att sökningarna gjordes för att han misstänkte att mannen misshandlat sin syster - hans dåvarande fru. Den dåvarande frun ska i förtroende ha berättat det för sin man, polismannen.
Finns misstankar om brott hos en person, är det tillåtet för polis att göra sökningar i registren.
– I mitt arbete som polis, gör vi sådant hela tiden, säger den åtalade polismannen i förhöret.
Men han menar att han skulle ha rapporterat misshandelsmisstankarna mot dåvarande fruns bror vidare direkt inom polisen, i stället för att själv slå upp mannen i registret. Han erkänner därför att han agerat klandervärt, men att handlingen inte faller inom ramen för dataintrång.
Mannens exfru, som togs in som vittne under förhöret, nekar till att hon sagt att hennes bror misshandlat henne. Vittnesuppgifterna gör att polismannens berättelse om att han gjort sökningarna i polisiärt syfte, försvagas. Åklagaren i fallet, Jan Pernvi, som är chefsåklagare vid Riksenheten för polismål, yrkar därför på att mannen ska dömas till dagsböter för dataintrång.
Tingsrätten meddelar sin dom under nästa vecka.