Polischefen: "Brottsligheten har inga gränser"

Mikael Backman blir länets högsta polischef när den nya organisationen träder i kraft. Han tror fullt och fast på att omorganisationen är nödvändig.

SÖRMLAND2014-12-30 06:27

– Polisen står inför en helt annan problembild i dag än tidigare. Ofta är brottsligheten inte kopplad till små geografiska områden. Tvärtom är den ofta gränslös, över län men också nationer, säger han.

Ett exempel är internetbedrägerierna, som har ökat lavinartat. Det är inte ovanligt att en gärningsman begår bedrägerier som drabbar människor i flera olika kommuner, från Kiruna till Ystad.

När polisen blir en enda myndighet kommer denna typ av brottslighet att bli lättare att utreda och samordna, menar Mikael Backman.

– Med den nya organisationen kommer polis i landets olika delar på att få tillgång till och utbyta information snabbare och på ett helt annat sätt än tidigare, säger han.

Samtidigt som den nya organisationen ska medföra att polisen står bättre rustad att utreda den länsövergripande brottsligheten, ska den föra polisen närmare medborgarna. Via medborgardialoger ska allmänheten kunna vara med och påverka polisens prioriteringar.

I Sörmland har polisen kommit en bra bit på vägen. Verksamheten med kommunpoliser liknar det arbetssätt som polisen i hela landet nu ska arbeta efter.

– För 100 år sedan var polisen utrustad med sabel och var auktoritär. Vi har rört oss en bra bit bort från hur det var då och vi ska fortsätta utvecklas i vårt förhållningssätt till människorna i våra lokalsamhällen, säger han.

Mikael Backman började som polis 1989. Under hela sin karriär har han arbetat på polisen i Sörmland, på både ordningen, span, narkotikaroteln och med utredning av grova brott.  När den nya organisationen träder i kraft blir Mikael Backman länets polisområdeschef.

– Det ska bli väldigt spännande att få vara med på den här resan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om