Vid årsskiftet började en ny lag gälla som innebär att fordon med mer än 5 000 kronor i obetalda felparkeringsavgifter förses med användningsförbud om skulden inte betalas inom sex månader. Till dessa 5 000 kronor räknas bara felparkeringsavgifter som utfärdats från och med den 1 januari i år.
Det är alltså först efter ett halvår som polisen kan agera. Då har de möjlighet att plocka bort registreringsskyltarna från fordon som fortfarande används i trafik. Tidsaspekten har dock lett till att polisen är kritisk mot den nya lagen.
Calle Ekberg, vid trafikpolisen i Sörmland, tycker att lagen är fel utformad.
– Det är en uddlös lag eftersom de här fordonen kommer att byta ägare, så att en annan bilmålvakt tar över innan de här sex månaderna har passerat. Alternativt väljer ägarna att skrota fordonen. Jag anser att tiden ska vara kortare tills det att vi får ingripa, säger han och fortsätter:
– Vi trodde att lagen skulle göra det mer rappt för oss att agera, men i stället har den blivit ett trubbigt verktyg.
Om det trots allt blir aktuellt att plocka bort registreringsskyltar, vet du hur det ska lösas rent praktiskt?
– Jag känner inte till att vi har någon strategi för hur vi ska hantera dessa skyltar. Jag har inte heller sett någon blankett som kan användas vid omhändertagande av registreringsskyltar, säger Calle Ekberg.
Transportstyrelsen säger att ambitionen från lagstiftarens sida är att sätta tryck på personer som inte betalar sina skulder, även om polisen inte alltid kan agera direkt eller över huvud taget har resurser till att göra det.
– Målet är att nå en preventiv verkan och att komma åt fordonsmålvakterna. Det blir svårare för dem att sälja fordon som har användningsförbud. Vi har svårt att bedöma huruvida polisen kan prioritera detta lagbrott, men vi ser det som ett nytt verktyg för polisen att hindra brukandet av fordon med användningsförbud, säger Magnus Svensson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.
Han fortsätter:
– Men jag vill inte uttala mig om det är bra eller dåligt att polisen inte får plocka bort registreringsskyltarna förrän tidigast efter sex månader. När lagen togs fram var det dock en fråga som vi tog upp med lagstiftaren. Deras motivering var att man inte vill jaga vanliga människor som råkat köpa en bil med skulder.
Samtidigt kommer ansvaret för personer som ska köpa ett fordon att bli större i och med den nya lagen. Om ett fordon har en skuld på mer än 5 000 kronor i felparkeringsavgifter och det har gått mer än sex månader, kommer skulden att föras över till den nya ägaren.
– Därför uppmanar vi alla som ska köpa ett fordon att ta reda på om det finns ett användningsförbud, och i så fall vad det beror på. Från den 1 augusti är vår målsättning att det ska finnas en e-tjänst att använda där detta går att kontrollera, säger Magnus Svensson.
Kronofogden anser att den nya lagen är bra, även om de har förståelse för polisens kritik.
– Lagen är absolut en förbättring jämfört med hur den var utformad tidigare. Samtidigt finns det alltid en möjlighet för vissa individer att utnyttja olika typer av kryphål. Men det går ganska snabbt att komma upp i en skuld på 5 000 kronor i felparkeringsavgifter, så jag tror absolut att lagen är ett steg i rätt riktning, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.