– Det är ungefär samma tillvägagångssätt, men vi kan inte säga att det är samma personer eller en liga som gör detta, säger Helena Wahlund, analytiker på regionala brottsamordningen i region öst.
Utvecklingen tog fart i november 2024. Då noterade polisen att antalet inbrott i dödsbon ökade i stora delar av mellersta Sverige. I polisregion öst är det framför allt dödsbon i Sörmland som har drabbats. Några exakta siffror på antalet har polisen inte i nuläget.
Även om polisen inte kan slå fast om det är en liga som är i farten, finns det sådana misstankar.
– Vi arbetar över regiongränserna för att komma framåt i utredningarna, eftersom vi ser att det skulle kunna röra sig om samma gärningspersoner, säger Helena Wahlund.
Eftersom dödsbon ofta står tomma är utredningarna förknippade med en speciell svårighet: Det brukar vara svårt att veta när inbrotten faktiskt har ägt rum.
– Ofta är det en hantverkare som upptäcker det i samband med någon renovering som ska göras, eller en anhörig som av någon anledning besöker huset, säger Helena Wahlund.
Enligt polisen är det en stor kränkning att drabbas av inbrott i en bostad. När det sker i en bostad som tillhört en avliden anhörig, kan kränkningen kännas extra stor.
Helena Wahlund vill tipsa om flera åtgärder som man kan göra för att skydda sig från tjuven.
– Det handlar mycket om att få huset att inte se öde ut. Man kan flytta bilar, tända lampor och göra spår i snön till exempel, säger hon.
Hon slår också slå ett slag för att hjälpas åt i grannskapet.
- Det är bra och viktigt att prata med de närmsta grannarna till exempel, säger hon.