På nytt uppdrag – efter 43 år: "Varje dag lika rolig"

Han har varit polis i 43 år och har haft många funktioner inom myndigheten. Nu är Johan Levin Katrineholms nya lokalpolisområdeschef – men han har kvar sin chefstjänst i Nyköping.

Johan Levin är Katrineholms nya lokalpolisområdeschef. "Det som slog mig först när jag kom hit var vilken liten skillnad det var mot Nyköping", säger han.

Johan Levin är Katrineholms nya lokalpolisområdeschef. "Det som slog mig först när jag kom hit var vilken liten skillnad det var mot Nyköping", säger han.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Sörmland2023-10-01 04:43
undefined
Polismästare Johan Levin är efter 43 år inom polisen ny lokalpolisområdeschef i Katrineholm.

När Nyköpings polischef Johan Levin fick frågan om han under en övergångsperiod kunde ta sig an Katrineholms, Flens och Vingåkers lokalpolisområde, tvekade han inte ett ögonblick. 

– Självklart ville jag till Katrineholm. Jag har alltid trivts väldigt bra här. 

Efter viss omsättning på lokalpolisområdeschefsstolen i Katrineholm de senaste åren är inte heller Johan Levin tänkt att bli en permanent lösning. Han hoppar in i väntan på att en ny permanent LPO-chef ska anställas och han har kvar sin chefstjänst i Nyköping, där posten är tillfälligt tillsatt av Lisa Nilsson.

I 43 år har han varit polis: han gick ut polishögskolan 1980 och började tjänstgöringen i Handen utanför Stockholm. 

– Det var stökigt där då med, men inte med den råheten som är idag. 

Brotten var annorlunda; det extremt grova våldet fanns inte, narkotikahandeln fanns, men var inte lika uppdelad i revir som idag. Men även polisen jobbade annorlunda. Kanske lite mer militäriskt, med strängare hierarki, säger Johan Levin. 

– Det var inte mycket planering av arbetet, som det är nu. Idag följer vi upp på ett annat sätt, vi frågar oss om det vi gör är tillräckligt effektivt. 

Senare har han bland annat tjänstgjort på dåvarande Länskriminalen, varit biträdande chef för utredning och lagföring i Sörmland och jobbat på polisens regionala utvecklingsenhet i Linköping. 

Nu har han varit LPO-chef i Katrineholm sedan den 1 september och börjar lära sig hitta bland korridorer och förhörsrum.

– Det som slog mig först när jag kom hit var vilken liten skillnad det var mot Nyköping, när det gäller gemyt, bemötandet mellan kollegor, framåtandan. Jag har verkligen blivit välkomnad. Vi behöver vara transparenta med det, hur bra det är att jobba här. 

undefined
Johan Levin kommer som polischef i Katrineholm att delta mycket i verksamheten, säger han. Snart ska han ut med områdespolisen och patrullera.

I ett litet polisområde blir de anställda ofta ganska självgående, konstaterar han. 

– Det finns inte så många specialistfunktioner, man måste klara mycket själv. 

Men trots det hårdare kriminella klimatet, säger Johan Levin att han inte känt sig uppgiven en enda gång.

– Trots fruktansvärda våldsdåd har polisens utveckling varit fantastisk. Aldrig har det varit en dag där jag känt mig uppgiven. Varje dag är det fortfarande lika roligt att gå till jobbet. 

Och även om brott sker även här, är Katrineholm den lugnaste plats han arbetat på. Men det betyder inte att polisen kan ta det lugnt, menar Johan Levin. 

– Vi har grupper med ungdomar som behöver extra tillsyn, vi har narkotikahandel och stölder, vi har internationella ligor som åker igenom här och stjäl. Här som på andra håll behöver vi stoppa rekryteringen av unga till kriminalitet. Men det är ändå förhållandevis lugnt i Katrineholm. Och jag märker att polisen har en bra bild av problemen. 

Möjligen, fortsätter Johan Levin, är man för få poliser. 

– Men vi har stöttat Eskilstuna med resurser. Nu får Eskilstuna förstärkning och vi får tillbaka vår resurs. Vi ska också få fem nya polisassistenter i december. 

Som nybliven chef har han inte sett några uppenbara brister, som direkt måste förändras. 

– Men det kanske finns situationer där personalen inte är nöjda, som jag kanske kan fatta beslut om att förbättra? 

Han vill gärna delta i verksamheten. 

– Jag följer med ut i polisbilarna ungefär två gånger i månaden, jag är med på utsättningarna där arbetet fördelas. Jag vill lyssna på vad personalen har att säga, särskilt de yngre. Vad vill de med sitt arbete? Är det något som skaver?

Polisens gradsystem

Svenska polisens gradsystem sedan 2022:

Polisaspirant – under utbildning
Polisassistent – fem nivåer finns
Polisinspektör eller kriminalinspektör – tre nivåer finns
Poliskommissarie eller kriminalkommissarie – tre nivåer finns
Polisintendent
Polismästare – tre nivåer finns
Polisdirektör – två nivåer finns
Rikspolischef 

Med nivåer menas exempelvis poliser som har arbetsledande funktioner. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!