Politiker välkomnar kvinnlig statsminister

Sverige väntas snart få sin första kvinnliga statsminister. Det välkomnas av sörmländska politiker av olika politiska färg.

Monica Johansson (S), Anna af Sillén (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V) tycker alla att det är bra att Sverige får en kvinnlig statsminister.

Monica Johansson (S), Anna af Sillén (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V) tycker alla att det är bra att Sverige får en kvinnlig statsminister.

Foto: SN/Montage

Sörmland2021-11-29 06:33

I onsdags valdes Magdalena Andersson (S) till Sveriges första kvinnliga statsminister – bara för att några timmar senare avgå. Under måndagen väntas hon väljas på nytt.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland, gläds åt valet. Som socialdemokrat menar hon, föga förvånande, att Magdalena Andersson kommer att föra en bra politik.

– Hon kommer verkligen att göra det som krävs, säger hon. 

undefined
På onsdagen valdes Magdalena Andersson (S) till Sveriges statsminister. Några timmar senare bad hon om entledigande. Nu tyder allt på att hon blir vald på nytt.

 Men även det faktum att statministerkandidaten är kvinna spelar roll, anser Johansson. 

– Jag ser att Magdalena är en fantastisk förebild för varje ung kvinna och flicka i Sverige, säger hon.

Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder. Men många av våra grannar har redan haft kvinnliga regeringschefer. I Norge blev Gro Harlem Brundtland statsminister för första gången 1981. Danmark och Finland har kvinnliga statsministrar. I Storbritannien utsågs Margaret Thatcher till premiärminister 1979 och i Tyskland har Angela Merkel varit förbundskansler i 16 år.

– Det är verkligen på tiden, säger Monica Johansson om att nu även Sverige ser ut att får en kvinna på den högsta politiska posten.

undefined
Monica Johansson (S) är glad över att Magdalena Andersson ser ut att bli landets första kvinnliga statsminister.

Att en kvinna kan bli statsminister är viktigt som en förebild och för att visa att både kvinnor och män kan nå den politiska toppen, menar Johansson.

– Nu är glastaket spräckt, säger hon.

Anna af Sillén (M), oppositionsråd i Nyköping, hade hellre sett sin partiledare Ulf Kristersson som statsminister. Men även om hon inte står bakom Magdalena Andersson politiskt, välkomnar även hon att en kvinna kan komma att väljas.

– Det i sig tycker jag är bra. Fler kvinnor borde finnas på ledande positioner i samhället, säger hon.

undefined
Anna af Sillén (M).

Samtidigt understryker hon att det är en persons egenskaper och, i det här fallet, vilken politik personen står för som ska vara avgörande. Inte vilket kön eller bakgrund någon har.

– Mitt politiska stöd får man inte bara för att man är kvinna, säger Anna af Sillén.

Länge var det osäkert om Magdalena Andersson skulle få stöd i riksdagen. Först efter att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommit överens om mer pengar till landets pensionärer kunde Magdalena Andersson väljas i onsdags. Efter det har partierna i riksdagen sagt att de kommer att rösta likadant även vid måndagens omröstning.

Lotta Johnsson Fornarve är riksdagsledamot för Vänsterpartiet från Oxelösund, och därmed en av dem som släppte fram Magdalena Andersson i onsdags.

– Det känns väldigt bra. Vi är stolta och glada över att vi har gjort skillnad när det gäller de absolut mest utsatta pensionärerna, säger hon.

Även Lotta Johnsson Fornarve tycker att det är viktigt och bra att landet får sin första kvinnliga statsminister. 

– Det är naturligtvis glädjande, att det är den första någonsin. Det är ett historiskt val på det sättet, säger hon.

undefined
Lotta Johnsson Fornarve (V) är riksdagens andra vice talman.

Precis som Monica Johansson är hon inne på att Magdalena Andersson kan bli en förebild, även om den konkreta politiken kanske inte förändras bara för att en kvinna innehar posten som statsminister.

– Det är klart att det spelar roll att kvinnor för höga positioner i politiken rent generellt. Det är klart att det är en förebild för unga kvinnor som vill engagera sig. Vad det gäller innehållet i politiken så tror jag inte att det kommer att bli någon större förändring mot hur det har varit tidigare. Kanske blir det än mer fokus på jämställhetsfrågor, vilket jag tycker vore bra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!