För att komma till rätta med Region Sörmlands dåliga ekonomi ska personalen minska med två procent – inom alla personalkategorier.
Det är en del av det besparingsförslag som regionfullmäktige ska rösta om på tisdag.
Två procent av den totala personalstyrkan motsvarar drygt 150 årsarbetare. Långt ifrån de 700 tjänster som tidigare varslats.
Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) påpekar dock att även minskningen av inhyrd personal ingår i de 700 heltidstjänsterna. Och att det kan komma ytterligare personalneddragningar.
– Det här är egentligen för att regiondirektören vill ha det som ett extra verktyg för att det ska bli lättare för honom att påverka alla verksamheter att vidta de nödvändiga åtgärderna på personalsidan, säger han.
Monica Johansson (S), regionråd i opposition, vänder sig mot den generella neddragningen. Hon skulle vilja se en tydligare prioritering.
– Vi är fullt medvetna om att vi är i en ekonomisk situation som är hur svår som helst, men vi vill värna hälso- och sjukvården så långt det bara går, säger hon.
Hon motsätter sig inte en personalminskning med två procent. Men i stället för en neddragning över hela linjen, borde man titta på vilken personal som kan skonas, och vilken som måste sägas upp i första hand, anser hon – och pekar ut administratörer, kommunikatörer och strateger.
– De behövs också. Men i spartider och i svåra tider så måste man prioritera.
Hon och hennes parti kommer därför inte att gå med på sparförslaget så som det ser ut nu.
– Nej, det kommer vi inte göra.
De styrande partierna i regionen, Moderaterna, Vård för pengarna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har inte majoritet i fullmäktige. Om Socialdemokraterna skulle få med sig de övriga oppositionspartierna, så faller styrets förslag.
Riskerar inte sparåtgärderna att försenas ytterligare då?
– De la sitt besparingspaket i september förra året. Sedan har det inte hänt någonting. Man kan inte skylla på oss att det blir sent, säger Monica Johansson.
Christoffer Öqvist säger att hans och styrets linje ligger fast.
– Jag står fast vid att vi behöver minska antalet medarbetare inom samtliga områden. Det gäller hälso- och sjukvården också.
Enligt honom är det också just administrativ personal som hittills har minskat. Nu måste neddragningar göras även inom hälso- och sjukvården, anser han.
Den senaste ekonomiska rapporten för regionen pekar på ett underskott på över 1 miljard kronor i slutet av året. Det är 140 miljoner kronor sämre än den budget som lagts.