– Det är en tredjedel av personalen som ska ha semester i juli och i augusti, vilket innebär fler extrapass för de som jobbar. Till skillnad från många andra verksamheter kan inte vi ställa in eller stänga av, vi måste hålla öppet, säger Katarina Söderström Nilsson, vårdenhetschef på förlossningen på Mälarsjukhuset.
Det är inte bara semesterledigheten som gör att regionen har svårt att bemanna sina förlossningsavdelningar i sommar. Det skenande smittläget påverkar också personalstyrkan. Katarina Söderström Nilsson förklarar att det märks på personalen, som i större utsträckning åker utomlands, blir smittade och måste vara hemma längre.
– Förra sommaren hade covidsmittan avstannat rätt rejält, och vi har mer frånvaro på grund av covid nu i sommar. Som tur är blir folk inte lika sjuka, men det är fortfarande drygt en vecka hemma och det betyder mer arbete för de som är friska, säger Katarina Söderström Nilsson.
Söderström Nilsson understryker dock att det inte drabbat bemanningsgraden, då övrig personal hittills kunnat täcka upp för frånvaron.
– Vi har en fantastisk personal som ställer upp för varandra. Dessutom har regionen också skjutit till bra sommarersättningar som gör att många orkar ta extrapass, säger hon.
Samarbetet i regionen har också varit avgörande för att få verksamheten att fungera. Mälarsjukhuset och Nyköpings lassarett arbetar aktivt tillsammans för att garantera att de sörmländska kvinnorna får den vård de behöver.
– Vissa dagar hinner man inte ta en fika eller gå på toaletten, andra dagar har vi tid att prata med varandra och ta längre pauser. Ibland har vi i Eskilstuna en bra dag och då får kvinnorna komma hit och vice versa. Än så länge har vi inte behövt hänvisa någon annastans, och det är vi glada för, säger Katarina Söderström Nilsson.
På Mälarsjukhuset har man strikta rutiner för att smittsäkra verksamheten; varje födande och medföljande snabbtestas vid ankomst.
– Det blir såklart en extra belastning med alla provtagningar, men det är de rutinerna vi har. Som gravid bör man vara försiktig, framförallt i slutet av sin graviditet. Det är inte roligt att vara sjuk och föda barn, det är en ansträngning som det är, säger Katarina Söderström Nilsson.