Primärvården har blivit mer digital under coronakrisen

I coronakrisens spår har den sörmländska primärvården fått ställa om. Frågan är hur det blir när samhället återgår till det normala – blir det färre fysiska besök och fler digitala?

Anna Ormegard, divisionschef för primärvården i Sörmland, säger att antalet digitala besök har ökat under coronapandemin.

Anna Ormegard, divisionschef för primärvården i Sörmland, säger att antalet digitala besök har ökat under coronapandemin.

Foto: Tobias Sterner/arkiv

Sörmland2020-08-16 19:45

I början av året var det nog ingen som trodde att ett virus skulle ställa upp och ned på världen. Inom primärvården har det märkts tydligt i och med att de fysiska besöken minskat med 50 procent. Samtidigt har fler upptäckt möjligheten att söka vård digitalt. Från att ha mellan 20–30 videomöten mellan patient och vårdpersonal i månaden innan coronaviruset slog till – uppgick antalet till 370 under april. 

– Vi såg ganska tydligt hur de fysiska besöken minskade när riktlinjerna att inte söka vård vid förkylningssymptom eller om man tillhör en riskgrupp kom. Samtidigt har vi försökt att ge trygghet till befolkningen genom att uppmana till att söka vård digitalt. Via 1177.se kan man få en länk för att starta ett videosamtal och använda en meddelandefunktion för att kommunicera med sin vårdcentral, säger Anna Ormegard, divisionschef för primärvården. 

På fem vårdcentraler i länet går det också att få rådgivning genom chatt och så kallad artificiell intelligens. En slags robot svarar på patientens frågor och ger råd vid egenvård. Via 1177 går det också att använda olika typer av formulärtjänster för att exempelvis fylla i sitt blodtryck. I stället för att träffa läkaren fysiskt finns det möjlighet att diskutera resultatet via telefon, videosamtal och ibland via chatt. 

– I och med corona har vi fått en puff i rätt riktning för att hitta andra vägar in till vården som gör att man inte behöver söka fysiskt. Verktygen fanns där, men pandemin satte eld i baken. Men det finns två dilemman. Samtidigt som vi vill att man ska hitta dessa vägar vill vi att de som faktiskt behöver komma fysiskt ska göra det. 

Hur har personalen fått ställa om för att jobba mer digitalt?

– Under de senaste två åren har vi inventerat hur medarbetarnas kunskap och förmåga ser ut. Utifrån det har vi haft flera workshops och även verksamhetsutvecklare kopplade till teknisk utveckling som hjälpt till. När coronapandemin kom fanns det en organisation som kunde stötta upp. Hade viruset slagit till för två år sedan hade vi inte varit lika förberedda. 

Om de digitala besöken blir fler när pandemin är över återstår att se. 

– Vår ambition är i alla fall att göra en stor upphandling av ett system med chatt, videosamtal och artificiell intelligens så att hela paketet samlat kan finnas på alla vårdcentraler, säger Anna Ormegard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!