Så mycket kan du spara med matlåda

Det finns mycket pengar att spara för den som är villig att byta utelunchen mot matlåda. Vi har talat med en expert som ger sina bästa tips för att komma igång.

En lunch på restaurang är ofta över tre gånger så dyr som en matlåda. När hushållen nu drar ner på utgifterna finns anledning till att restaurangbesöken blir färre och den klassiska matlådan får ett uppsving.

En lunch på restaurang är ofta över tre gånger så dyr som en matlåda. När hushållen nu drar ner på utgifterna finns anledning till att restaurangbesöken blir färre och den klassiska matlådan får ett uppsving.

Foto: Jessica Gow/TT

Sörmland2022-11-22 14:07

När inköpspriserna på mat ökar tvingas restaurangerna justera sin prissättning. Till exempel har en Dagens combo på Chopchop gått från att kosta 99 kronor till 115 kronor sedan årsskiftet – en höjning på över 16 procent. Men det finns ett effektivt sätt att anpassa lunchbudgeten till prisrusningen.

Dietisten Hanna Olvenmark har drivit Instagramkontot "Portionen under tian" sedan 2015 och har släppt två kokböcker om hur man lagar billig mat. Hon tror att ett uppsving för matlådan är att vänta.

– Det är ju en av grejerna som ger mest effekt för ekonomin, säger hon.

Trots att hon numera är föräldraledig ökar följarantalet på hennes Instagramkonto (207 000 i skrivande stund) och överlag märker hon att intresset för att kapa matkostnaderna ökat.

– Absolut. Nu finns det många andra också som visar hur man lagar billig mat och jag är långt ifrån ensam. Det har blivit mer legitimt nu. Alla vill inte säga att man äter billigt för man kan ses som snål men nu kan man i alla fall säga att man ska spara pengar, säger Hanna Olvenmark.

Vi har tagit fram ett räkneexempel som visar på sparpotentialen.

Den som äter ute tre dagar i veckan under ett arbetsår baserat på 45 arbetsveckor ger 135 uteluncher. Om snittpriset är 115 kronor i blir utgiften 15 525 kronor per år. Enligt Konsumentverkets senaste beräkning är kostnaden för en portion hemlagat 31 kronor vilket ger 4 185 kronor. Besparingen blir då 11 340 kronor per år eller 252 kronor per vecka.

– Och är ni två i hushållet som äter ute kan det nog betala nån elräkning, säger Hanna Olvenmark.

I dag tror hon att det är svårt att laga mat under tio kronor portionen, vilket varit hennes nisch, men hon tror absolut att det går att komma undan billigare än 31 kronor per portion.

– Jag tycker matlådor är bra på flera sätt, inte bara för pengarnas skull. Man vet vad man käkar och jag tycker att det finns en frihet i matlådan. Den kan ge tid för att ta en promenad eller sitta ute i solen en stund, säger Hanna Olvenmark.

undefined
Hanna Olvenmark har specialiserat sig på att laga billig mat och har bland annat skrivit två kokböcker med recept som innehåller billiga maträtter.

Hon fortsätter:

– Sen tycker jag inte att man måste ha det varje dag. Man kanske vill stötta en restaurang som man gillar eller att man går ut och äter och har en fin stund med kollegorna. 

Det är en sak att prata om att ta med matlåda, en annan att göra verklighet av saken. Hanna Olvenmark har några tips för att piffa till konceptet som i vissa fall kan bjuda på trötta skapelser.

– Till att börja med ska man laga mat som man tycker är god. Och vissa maträtter blir faktiskt ännu godare dagen efter, som grytor och soppor som dessutom är lätt att laga mycket av och som man kan frysa in, säger hon.

Att ta med sig en god brödbit till soppan och att ha dressing med sig om man har en sallad är två små konkreta tips. Att låta maten ligga i en finare förpackning är ett annat.

– En del lådor ser ganska tråkiga ut. Själv gillar jag glaslådor, där fastnar ingen smak kvar och de är lätta att göra rent.

Att plussa på någon portion på det som lagas till middagen ger större variation i veckans matlådeutbud – ett storkok på en söndag kan innebära samma matlåda flera dagar men det behöver inte vara fel.

– Det går att göra det lite mysigt när man lagar maten och kanske lyssna på en bra podd under tiden, säger Hanna Olvenmark som tror på matlådans uppgång:

– Ja. Heja matlådan!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!