Mellan 2016 och 2017 ska en manlig tandläkare, som varit anställd på Folktandvården Sörmlands specialistkliniker, uppvisat omfattande kunskapsbrister avseende implantatkirurgi. Det anser Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Nämnden anser att kunskapsbristerna medfört onödigt lidande och ibland skada för patienterna, vilket hade kunnat förhindras med bättre kunskap och teknik. Dessutom anser man att han har brustit i journaldokumentation inför operationer, i operationsberättelser och vid uppföljning av operationer. Dessutom ska det ha saknats uppgifter om diagnoser i journalerna.
På en av patienterna ska en tand ha dragits ut, men utan att göra det som ett kirurgiskt ingrepp. Det ledde till att en tandfraktur uppstod. Senare visade det sig att det fortfarande fanns en rot kvar, trots att tandläkaren trodde att hela tanden var ute.
För en annan patient, som fick implantat insatta, visade det sig att fyra av dessa inte var stabila. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser att tandläkaren utsatte patienten för en onödig risk då han använde sig av flaplessteknik utan guideskena.
Flaplessteknik innebär att implantaten installeras rakt genom tandköttet utan att käkbenet friläggs. Guideskena framställs genom skiktröntgen för att hitta det ben som finns i området. Att friläggning och guideskena inte används betyder att det är en uppenbar risk att implantaten inte förankras i ben, menar inspektionen.
Hos ytterligare en patient satte tandläkaren också in implantat. Inspektionen skriver att han inte behandlat patienten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. I sin bedömning redogör de på följande sätt: "Längden på de implantat som (läkarens namn, red. anm.) använde var inte förenliga med den höjd över nervkanalen som finns beskrivet i remissvaret från röntgenavdelningen, vilket skulle kunna ha gett upphov till nervskada".
För en annan patient sattes också implantat in, även denna gång med så kallad flaplessteknik. Efter ingreppet fick patienten svår värk, vilket gjorde att hen senare fick läggas in på sjukhus med dropp.
Ytterligare en patient drabbades negativt av läkarens framfart. I en journalanteckning från den 23 mars 2017 framkommer att läkaren hade dragit ut fel tand på personen. Tandläkaren menade å sin sida att tanden såg likadan ut som den han egentligen skulle ha dragit ut.
HSAN har beslutat att ålägga tandläkaren en prövotid på tre år.