Psykologen: Överdriven corona-oro bör brytas

Psykologen Björn Hedensjö tycker att det nya coronaviruset ska tas på allvar. Samtidigt uppmanar han till lugn och att ett överdrivet orosbeteende bör brytas.

Björn Hedensjö, psykolog och författare, anser att coronaviruset ska tas på allvar, men uppmanar till lugn i de fall där corona-oron gått för långt.

Björn Hedensjö, psykolog och författare, anser att coronaviruset ska tas på allvar, men uppmanar till lugn i de fall där corona-oron gått för långt.

Foto: Privat

Sörmland2020-03-10 14:38

– Ångest och oro är kroppens och hjärnans larmsystem som får oss att agera. Men det är lätt hänt att oron sticker i väg och att man ägnar sig åt beteenden som inte är hjälpsamma eller löser några problem, säger Björn Hedensjö, psykolog, författare och tidigare journalist. 

Rapporteringen om det nya coronaviruset har varit omfattande den senaste tiden. Även om medias roll är att ansvarsfullt rapportera om det som sker, kan det för vissa leda till en ond cirkel där ens liv påverkas på ett negativt sätt. 

– På kort sikt kan man bli lugn av att läsa nyheter om viruset, men på lång sikt kan det utvecklas till en negativ spiral där man surfar på coronaviruset till sent om nätterna. Får man för lite sömn är det ett exempel på något som kan leda till relationsproblem eller andra bekymmer. 

För att ta sig ur ett destruktivt förhållningssätt har Björn Hedensjö några tips att ge. 

– Det går att sätta regler för hur länge man får läsa om coronaviruset, exempelvis en halvtimme per dag, säger han och fortsätter: 

– Om man fastnar i ett orosmoln kan man testa något som kallas för tvåminutersregeln. Efter ungefär två minuter av orostankar kan du gå igenom vad du faktiskt tänkt och se om du kommit närmare en insikt eller löst ett problem. Är svaret nej är det lika bra att bryta oron genom exempelvis fysisk aktivitet. Att ta några djupa andetag i en panikartad situation är också ett enkelt knep som kan hjälpa, säger Björn Hedensjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!