I flera artiklar har tidningen uppmärksammat problem med dagens sjukersättning. Den är till för de personer som har en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga eller som inte alls klarar av att jobba. Men det är långt ifrån alla som får ersättning trots att behovet är stort.
Frida, som vi skrivit om, är en av personerna som nekats sjukersättning av Försäkringskassan. Detta trots att hennes läkare gjort bedömningen att hon aldrig kommer att kunna återgå i arbete. Liknande situationer har flera andra vittnat om i våra sociala medier, men även i mejl.
Förutom Frida har tidningen också lyft fram specialistläkaren Håkan Odebergs kritik mot Försäkringskassan. Han menar att de kör över läkarnas bedömningar. Myndigheten menar å sin sida att det är den nuvarande lagtexten i socialförsäkringsbalken som är problemet.
– Vi ifrågasätter inte läkarutlåtanden då de är en viktig del av underlaget, men vi gör en försäkringsmedicinsk bedömning utifrån gällande lagstiftning. Vi har påtalat för regeringen att lagstiftningen är tuff och de är medvetna om att den behöver ses över. Men vår ambition är så klart inte att våra beslut ska leda till någons ohälsa, sa Andreas Pettersson, områdeschef på Försäkringskassan, tidigare.
Nu väljer sjukförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att bemöta kritiken. För tidningen uppger han att det som framkommit i rapporteringen är i linje med den bild av utvecklingen som regeringen själva sett efter att förändringar gjordes på området år 2008.
"När det finns brister har riksdag och regering ett ansvar att se över regelverk och lagstiftning. Vi har nyligen gett Försäkringskassan och Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra för läkare i deras arbete med läkarintygen", menar Ardalan Shekarabi.
Regeringens bedömning är att det behöver göras ännu mer för att komma till rätta med problemen. Därför har de också beslutat sig för att göra en översyn av sjuk- och aktivitetsersättningen.
"Utgångspunkten måste vara att om du blir du sjuk av ditt arbete ska du kunna lita på att det starka samhället finns där och stöttar dig", uppger ministern.
När kan en eventuell ändring av lagen vara på plats?
"När förändringar skulle kunna träda i kraft kommer också bero på hur riksdagen ställer sig. För tillfället finns det en bred uppslutning i riksdagen som vill göra sjukförsäkringarna mer restriktiva, men jag hoppas att det kan ändras", anser han.