Många nyhetsorganisationer har haft svårt att granska och informera om pandemins verkningar när myndigheter inte har velat lämna ut uppgifter, hänvisat till sekretess eller rentav raderat handlingar.
Konflikten har inte minst illustrerats av tidningens prisvinnande avslöjande av kommunernas och regionens gemensamma försök att mörklägga smittspridningen inom äldreomsorgen i Sörmland.
Redan i juli förra året vände sig branschorganisationen Tidningsutgivarna till justitieminister Morgan Johansson (S) och begärde att hanteringen av offentlighetsprincipen och meddelarfriheten, som utelämnats ur Coronakommissionens utredningsuppdrag, skulle granskas.
Nio månader senare meddelar nu Justitiedepartementet att granskningen blir verklighet. Syftet med utredningen är att kartlägga hur staten och kommunerna förhållit sig till de för varje medborgare grundlagsskyddade rättigheterna att ta del av allmänna handlingar, och att lämna uppgifter till media – för offentliganställda även sekretessbelagda sådana.
Utredningen ska vidare undersöka i vilken mån "sekretessregler på ett oproportionerligt sätt har begränsat möjligheterna till granskning av hanteringen av covid-19-pandemin".
– Mediernas och allmänhetens möjlighet till granskning med stöd av offentlighetsprincipen är ett av fundamenten i vår demokrati. Det är särskilt viktigt i en kris. Av tidigare kriser har vi kunnat se att mediernas granskning av hur regering och myndigheter agerat är avgörande för de lärdomar som kan dras inför framtiden, säger Morgan Johansson i ett pressmeddelande.
Utredningen leds av Peder Liljeqvist, lagman vid Kammarrätten i Stockholm.
– Jag har jobbat mycket med sekretessfrågor genom åren, och har med stort intresse följt de debatter som varit om tystnadskultur. Sedan efterkrigstiden är det här den stora prövningen för offentlighetsprincipen, att se om insynen har fungerat som det var tänkt. Det är viktigt och spännande att se om den håller måttet som vi hoppas att den gör, säger Peder Liljeqvist.
– Offentlighetsprincipen fungerar normalt sett väldigt bra. Sedan måste avvägningen mot sekretessen göras, och där är frågan: vad händer med den avvägningen i en krissituation?
Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2021.