Det är inom ramen för en överenskommelse om "jämlik och effektiv cancervård" som finns mellan regionerna och staten, som Region Sörmland får 10,5 miljoner kronor i statsbidrag.
För att bidraget ska betalas ut, krävs att regionen uppfyller vissa krav. Bland annat att minst 70 procent av patienterna utreds inom det som kallas standardiserade vårdförlopp, SVF.
I de standardiserade vårdförloppen beskrivs vilka utredningar och första behandlingar som ska göras vid olika cancerdiagnoser. Här finns också tidsgränser uppsatta för hur många dagar det bör gå från välgrundad misstanke om cancer till första behandling.
– Vi är uppe på 77 procent nu, så det känns jättekul, säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).
Det innebär att 77 procent utreds inom SVF, vilket inte är samma sak som att alla dessa får behandling inom den stipulerade tiden. Som tidningen har rapporterat, får många patienter vänta längre än de ska på sin första behandling.
– Men SVF:erna gör att processerna blir snabbare, säger Monica Johansson.
Pengarna från staten ska gå till så kallade SVF-koordinatorer och till kontaktsjuksköterskor, som ska vara patientens fasta kontakt i cancervården.
– Vi kommer att använda de här 10,5 miljonerna på en fortsatt satsning på SVF-koordinatorer. Sedan vet vi också att kontaktsjuksköterskorna i cancervården är jätteviktiga, säger Monica Johansson.