Regionen har bemanningsavtal trots dömd ägare

Region Sörmland har flera avtal med bemanningsbolaget Läkarleasing, vars huvudägare dömts för brott. Nu ser regionen över dem.

Region Sörmland har flera bemanningsavtal med Läkarleasing Sverige AB. Förra året dömdes huvudägaren för brott mot aktiebolagslagen – en dom som har överklagats av såväl ägaren som åklagaren.

Region Sörmland har flera bemanningsavtal med Läkarleasing Sverige AB. Förra året dömdes huvudägaren för brott mot aktiebolagslagen – en dom som har överklagats av såväl ägaren som åklagaren.

Foto: Jens Alvin/Sandra Nordin

Sörmland2019-10-25 18:56

Redan 2017 blev Läkarleasing föremål för Ekobrottsmyndighetens utredning om misstänkt bokföringsbrott efter att inte ha lämnat in två årsredovisningar i tid. Misstankarna avskrevs senare. 

Förra hösten dömdes dock bolagets huvudägare i Stockholms tingsrätt för brott mot aktiebolagslagen. Detta eftersom mannen lånat 1 055 849 kronor av företagets pengar till sig själv.

Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Domen överklagades till hovrätten av både åklagaren och han själv. Åklagaren menar att mannen ska dömas till fängelse, och skriver i sitt överklagande: "Gärningen har ett högre straffvärde än vad tingsrätten kommit fram till". Eftersom tingsrättsdomen är överklagad har den ännu inte vunnit laga kraft. 

Företaget har tidigare omsatt över 500 miljoner kronor årligen. Flera regioner och kommuner har avtal med bolaget, bland annat Region Västernorrland och Region Sörmland. Region Västernorrland säger i en kommentar till oss att de följer utvecklingen i ärendet, men att de ännu inte har fattat något beslut om avtalsfrågan.

Region Sörmland har tre avtal med bolaget som gäller läkartjänster inom psykiatrin, primärvården och inom annan sjukhusverksamhet. Dessutom finns ett fjärde avtal som gäller för bemanning av sjuksköterskor. 

Ronnie Svensson är enhetschef på Region Sörmlands och Västmanlands inköpsenhet. Han säger att de just nu tittar på ärendet för att kunna fatta ett beslut om hur man ska gå vidare. 

– Det finns flera parametrar att ta ställning till; vad personen är dömd för och på vilket sätt personen i dagsläget är en företrädare för bolaget. Jag förutsätter att vi ska fatta ett beslut nästa vecka om hur vi ska agera. Vi har ingen anledning att dra ut på det, säger han.

Läkarleasings huvudägare förnekar brott. Bolagets nuvarande styrelseordförande, Roger Jakobsson, har tidigare skrivit i en kommentar till SVT att bolaget inte är part i målet och att den dömda personen de senaste åren inte haft någon aktiv roll i varken bolaget eller styrelsen. 

"Händelsen som ligger till grund för målet skedde för snart tre år sedan och bolaget har därefter genomfört en omfattande omorganisation av ekonomiavdelningen samt inlett ett väl fungerande samarbete med en extern auktoriserad redovisningsfirma. Våra relationer till regionerna och övriga kunder är goda och vår bedömning är att en dom, oavsett utfall, inte kommer att påverkas", skrev han vidare i sin kommentar till SVT. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!