Hon lämnade ett jobb hon tyckte om, på Kriminalvårdens huvudbibliotek i Norrköping, för att börja på Region Sörmlands sjukhusbibliotek – en verksamhet med gott rykte.
Anna Hed hade sökt sig till Sörmland för att regionen låg i framkant som sjukhusbibliotek, och såg fram emot spännande arbetssätt.
– I Sörmland jobbar bibliotekarierna nära sjukhuset och klinikerna. Vi sitter med i möten och stöttar personalen med evidens för att vården ska bli så bra som möjligt, berättar Anna Hed.
Onsdagen den 9 augusti kom hon till jobbet för sin första arbetsdag. På morgonen möttes hon av glada kollegor som välkomnade henne.
– Det kändes fint. Det fanns en stämning av att vi skulle göra massa bra saker tillsammans, liksom.
Men ett par timmar senare ringde telefonen. I andra änden fanns en chef som berättade att politiken hade lagt fram ett förslag om att halvera personalstyrkan på sjukhusbiblioteken.
– Det var märkligt, riktigt svårt att ta in. Efter ett tag sjönk det in att det handlade om en halvering av tjänsterna och att regionen ligger extremt mycket back.
Eftersom Anna Hed bara var ett par timmar färsk på jobbet så var det ingen tvekan om att varslet skulle gälla henne.
– Jo, det var ju alldeles uppenbart. Vi är åtta och fyra ska bort.
Hur kändes det att ta emot beskedet?
– Det var bara absurt. Det kändes ju knappt på riktigt. Först var det bara en chock. Sen har jag gått igenom att vara både ledsen, arg och besviken.
Hon hade aldrig kunnat föreställa sig att något liknande kunde hända. Hon såg offentlig sektor som en trygg arbetsgivare, och att ingen väl skulle få för sig att anställa någon för att sedan direkt avskeda den. Hon ställde sig frågan: Hur kan regionen ha så dålig framförhållning?
Snart började också oron inför att bli arbetslös växa fram.
– Jag hade sagt upp mig från mitt gamla jobb, och jag har hus och barn och allt vad det innebär. Ekonomin ser ut som den gör också, så det har varit oroligt, kan man säga. På många sätt hade det varit bättre för mig om de aldrig hade anställt mig.
Anna Hed är besviken på regionpolitikerna som har tagit beslutet om neddragningarna, för att försöka lösa den ekonomiska krisen. Hon menar att de inte förstår vad förändringarna kommer att få för konsekvenser för sjukhusen och deras personal.
– De har inte varit och frågat biblioteken vad vi gör, och de har uppenbarligen ingen aning med tanke på det de nu genomför.
Enligt Anna Hed kommer nedskärningarna på sjukhusbiblioteken att leda till att vårdpersonalens kunskapsnivå och koppling till forskning försämras.
– Man pluggar väldigt mycket när man jobbar inom vården. Blev man klar läkare 1989 behöver man ta del av nya rön hela tiden. Det är det biblioteken står för – litteraturen och kunskapen om den. Det försvinner nu. Plockar man bort biblioteken så plockar man bort evidensen för vård.
Kort efter att Anna Hed fick beskedet om uppsägningarna började hon söka nya jobb, och som tur var fick hon napp relativt snabbt. Om två veckor börjar hon en ny tjänst som sjukhusbibliotekarie, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Och den här gången, hörde du dig för om det planeras för några nedskärningar också i deras region?
– Det frågade jag självklart på arbetsintervjun, och nej, det såg de inte framför sig. De har redan gjort vissa neddragningar. Östergötland har också kass ekonomi, men det är ju ingen region som har så kass ekonomi som Sörmland.