Regionen hissar svenska flaggan för Ukraina

Region Sörmland vill visa solidaritet med Ukraina genom att flagga blågult utanför sjukhuset och regionkansliet.

Regionen kommer att hissa den svenska flaggan för att visa sin solidaritet med Ukraina.

Regionen kommer att hissa den svenska flaggan för att visa sin solidaritet med Ukraina.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sörmland2022-02-25 17:14

Den ryska invasionen har fått många i Sverige att på olika sätt vilja visa sin solidaritet med Ukraina. Så även Region Sörmland. Under helgen kommer regionen att ha den svenska flaggan hissad utanför regionkansliet i Nyköping och vid länets sjukhus.

Det meddelare regionen på fredagen.

Några ukrainska flaggor kommer man dock inte att kunna hissa. Den enkla förklaringen är att regionen inte har några sådana att tillgå, enligt regiondirektör Jan Grönlund.

undefined
Jan Grönlund, regiondirektör, tycker att det är angeläget att visa stöd för Ukraina.

– Vi sitter ju inte på ett lager av all världens flaggor. Det är klart att hade vi haft den ukrainska flaggan så hade vi hissat den, säger han.

Jan Grönlund säger att Region Sörmland genom flaggningen sällar sig till andra som valt att uttrycka sitt stöd för Ukraina.

– Det är många runtom i landet, kommuner och andra, som vill visa sin solidaritet på olika sätt och då tyckte vi att det kändes naturligt att hissa den svenska flaggan, och att tala om varför vi gör det.

Att visa sitt stöd är sjävklart mot bakgrund av den ryska invasionen, som beskrivs som det mest dramatiska som hänt i Europa sedan andra världskriget, menar Grönlund.

– Det är något oerhört traumatiskt, som vi aldrig har varit med om tidigare, så det känns självklart tycker jag.

Tror du folk kommer att förstå varför ni flaggar?

– Det kan inte jag svara på. Vi har lagt ut den här informationen på vår hemsida, vi har skickat ut pressmeddelande Vi tycker att det känns viktigt att vi på det sättet kan visa solidaritet med Ukraina, säger Jan Grönlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!