Regionens egna kossor blir mat på sjukhusen

Nu börjar Region Sörmland servera egenproducerat, Kravmärkt kött på länets tre sjukhus. Målet är att bli helt självförsörjande på kött och grönsaker.

Region Sörmland serverar efter många års planering och diskussion nu egenproducerat och Kravmärkt kött från Nynäs på sjukhusen i länet.

Region Sörmland serverar efter många års planering och diskussion nu egenproducerat och Kravmärkt kött från Nynäs på sjukhusen i länet.

Foto: Jens Alvin/Region Sörmland

Sörmland2021-10-04 20:58

Sörmlands Naturbruk och Nynäs slott ligger i Tystberga, mellan Trosa och Nyköping. Här har funnits djurproduktion sedan 1800-talet.

1969 köpte regionen, då landstinget Sörmland, den mark runt Nynäs slott som 1971 blev naturreservat. 1984 kom även slott och slottspark i landstingets ägo. Sedan årsskiftet 2005/2006 förvaltas slott och naturreservat av Öknaskolan och sorterar under regionens nämnd för kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Ökna och Nynäs bildar tillsammans organisationen Sörmlands naturbruk.

undefined
Korna på Nynäs gård, här i en arkivbild, sköts av naturbruksgymnasiets elever och ska tillsammans med lammuppfödningen och det vilt - inklusive vildsvin - som skjuts på markerna utgöra hela köttkonsumtionen i sjukhusens kök.

Gårdens köttproduktion uppgår till runt tio-tolv ton nöt, lamm och vilt, och har hittills konsumerats på skolan, slottet och på Sörmlands museum, medan överskottet har sålts vidare. Men från och med nu stannar allt kött i länet, och har redan börjat användas i sjukhusköken.

– Ja, det här är helt nytt och det känns otroligt roligt att vi är igång, säger Evelina Tranemyr, projektledare för egenproducerade livsmedel inom regionen.

– Tidigare skötte ett annat bolag måltidsverksamheten åt oss, med krav om offentlig upphandling av livsmedel. Nu när vi är en och samma organisation kan vi ta tillvara allt kött själva, och servera det såväl i restauranger som till inneliggande patienter. Och åtgången av kött på våra sjukhus varje år matchar produktionen inom Sörmlands naturbruk. Meningen är att vi ska anpassa menyerna till tillgången på kött.

undefined
Evelina Tranemyr, projektledare för egenproducerade livsmedel Region Sörmland, menar att de lokalproducerade Kravmärkta råvarorna tillsammans med säsongsanpassade menyer, medvetna livsmedelsval och minimerat matsvinn reducerar regionens klimatpåverkan.

Under hösten ska regionen planera för vilka grönsaker som är lämpliga att producera för sjukhusköken. I dag levererar Nynäs allt från sallad till pumpor.

All odling och köttproduktion på Sörmlands naturbruk är ekologisk och Kravcertifierad.

– Att servera lokalproducerade, Krav-märkta råvaror på sjukhusen bidrar till en mer hälsosam och bättre måltidsupplevelse. Och vi reducerar vår klimatpåverkan, menar Evelina Tranemyr.

Även regionpolitikerna är nöjda med att frågan, som diskuterats i många år, nu blir verklighet.

– Bra att vi får in närodlad och egenproducerad mat i sjukhusköken. Efter många hinder på vägen så har nu politikens, kökens och Sörmlands naturbruks önskemål blivit verklighet, säger regionrådet Mattias Claesson (C).

undefined
Öknaskolans Naturbruksgymnasium erbjuder inriktningarna djur, lantbruk, trädgård, häst samt jakt och viltvård.

Naturbruksgymnasiet Öknaskolan sköter lantbruket med djurhållning och spannmålsodling på Nynäs marker. Närmast slottet finns en stor köksträdgård och i markerna bedrivs jakt och skogsbruk. Nynäs naturreservat är ett av länets största, på 3266 hektar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!