Regnet det bara fortsätter ösa ner

Inledningen av sommaren har varit kallare än normalt. Hur påverkar det handeln och restaurangerna? Hur påverkas bär och svamp? SN ger dig svaren.

kallsommar_2.jpg

kallsommar_2.jpg

Foto:

SÖRMLAND2015-07-02 19:41

Maj månad var nästan en grad kallare än normalt och på flera håll slogs ett mindre smickrande rekord i få antal soltimmar. Juni var i stora delar av Sörmland en halv grad kallare än normalt och det kom mer regn än normalt. De närmaste tio dygnen ser inte heller så ljust ut om man gillar sol och värme, enligt SMHI.

– Det syns ingen väderförändring, lågtrycken från Atlanten fortsätter strömma in, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog.

Den som vill ha värme och runt 30 grader får bege sig till Medelhavet.

Handeln gillar sol och regn

Sommar förknippas med bad och verksamheter för stranden. Men vad händer när solen uteblir och det är kallt och regnigt?

– Vi har inte påverkats, vi har varor för alla väderlekar. På ett sätt mår vi bättre när det är allround-väder, säger Charlie M Nyberg, som driver Intersport på Pål jungs hage och i Nyköpings centrum.

Bäst väder är det om det är sol varannan vecka, fortsätter han.

Restaurangägare med stora uteserveringar riskerar att tappa gäster när regnet slår mot rutan. Men så har i alla fall inte varit för Hamnmagasinet i Nyköpings hamn.

– Självklart är det bättre med sol, men vi har inte påverkats alls, vi har en stor glasveranda, säger Tomas Aydin, som driver restaurangen.

Giftalgerna försvinner med blåsten

Med sol och värme kommer de fruktade giftalgerna. Och med tanke på den stora införseln av saltrikt havsvatten från Atlanten till Östersjön i vintras finns risk för större utbredning av giftalger den sommaren.

Det nya vattnet tränger nämligen undan och upp det gamla och näringsrika vattnet till ytan.

– Effekten av nytt vatten kan komma senare till nästa sommar. Det har noterats höga halter av näringsämnen som gynnar tillväxten av giftalger i Östersjön, säger Magnus Wenzer, oceanograf på SMHI.

Och förra veckan noterades att algblomningen började breda ut sig, men de senaste dagarnas blåsiga och regniga väder har gjort att utbredningen stannat av och algerna sjunkit.

Under torsdagen noterades ett litet bälte av alger utanför Rigabukten.

Mördarsniglarna trivs

Antalet fästingar är rekordmånga. Det är tack vare en mild vinter och fuktig inledning på sommaren.

– Jag har själv fått flera fästingar på mig, säger Göran Andersson, länsstyrelsens tillsyningsman på Stendörren.

Även antalet mördarsniglar har vuxit i antal tack vare vintern och sommaren. Stendörren har tidigare varit förskonad från mördarsniglar, men nu konstaterar Göran Andersson att den tiden är förbi.

– Det är först året vi har mördarsniglar här. Och det är inte kul när man har jordgubbar.

Däremot är det vid kusten hittills inte så gott om mygg, som trivs när det är fuktigt men inte blåsigt.

Samma brott i sol och regn

Brottsligheten påverkas inte nämnvärt av vädret, säger Mikael Larsson, förundersökningsledare vid Nyköpingspolisen. – Det är ungefär samma oavsett om det är varmt eller kallt. Men när det är dåligt väder får vi fler samtal, då har folk tid att ringa istället för att ligga på stranden och sola. Våldsbrotten är förhållandevis jämnt fördelade över året tror Mikael Larsson. – Sen finns det förstås brottslighet som är årstidsbetonad som till exempel båtstölder och sommarstugeinbrott.

Blåbärssäsongen försenad

Det finns förutsättningar för en god blåbärsskörd eftersom blomningen i år har varit ovanligt riklig. – Men allt är försenat. Det kalla vädret gör att bären mognar senare. Först nu har vi fått in rapporter om mogna bär, det brukar annars hända runt midsommar, säger Ola Langvall, bärproffs vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Den utdragna blomningen gör att bina och andra pollinerande insekter får längre tid på sig att jobba. – Vi har också sluppit järnnätterna med nattfrost, säger Ola Langvall. SLU räknar med att leverera sin officiella blåbärsprognos i nästa vecka.

Bönder nöjda med vädret

"Maj våt och kall fyller bondens lada all" (Bondepraktikan). Bönderna klagar inte över vädret hittills. – Spannmålet har växt bra. En kall vår gör att rötterna går nedåt. Det är bra när det växer långsamt, säger Per-Gunnar Jarlö, spannmålsbonde i Stigtomta. Även kollegan Karin Andersson, som odlar vallfoder till kreatur, är nöjd med temperaturen. – Vallskörden blir bra i år, säger hon. Men nu vill nog både hon och kollegan Per-Gunnar Jarlö ha sol för att kunna bärga sitt hö och för att vete och havre till sensommaren ska mogna och skina som guld på åkrarna i Sörmland.

Regn kan gynna svampen

Regn och rusk är bra för svampen. – Svampar behöver mycket vätska för att växa, säger svampexperten Klas Jaederfeldt i Vingåker. Han bedömer att svampsäsongen är en aning försenad - det är först nyligen som de första kantarellrapporterna började komma. Men påpekar att det är hösten som är svampplockarnas tid. – Sommaren är till för badjävlarna, skojar han. Men hur fyllda svampkorgarna blir i höst är för tidigt att säga. Det avgörs nog både av vädret och av plockarnas uthållighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om