Reko lockar med lokalproducerat till julbordet

Julskinka, glutenfria saffransbullar och grönkĂ„l – nu laddar lĂ€nets Rekoringar för utlĂ€mningar i julens tecken.

Reko Eskilstuna hade utlÀmning den 10 december. DÄ erbjöds bland annat glutenfritt vörtbröd och juliga macarons frÄn Ulrika smakeri. HÀr förses Lena Wia med godsaker av Ulrika Nilsson Stranius.

Reko Eskilstuna hade utlÀmning den 10 december. DÄ erbjöds bland annat glutenfritt vörtbröd och juliga macarons frÄn Ulrika smakeri. HÀr förses Lena Wia med godsaker av Ulrika Nilsson Stranius.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-12-13 13:04

SörmlÀnningar som uppskattar nÀrodlat och vill inhandla julbordets godsaker direkt av smÄskaliga livsmedelsproducenter har Ätskilliga sÄ kallade Rekoringar att vÀlja mellan. Under det gÄngna Äret har Reko etablerats i Katrineholm, Stallarholmen och Flen. För att nÀmna nÄgra exempel.

– Jag fĂ„r det till totalt Ă„tta stycken i Sörmland nu, det Ă€r fantastiskt. Och jag hoppas att det blir Ă€nnu fler, alla ska kunna handla pĂ„ Reko, sĂ€ger Lou NorĂ©n, initiativtagare och en av flera administratörer för Reko Eskilstunas Facebooksida.

undefined
Initiativtagaren till Reko Eskilstuna, Lou Norén, har med sig Àppelmust frÄn gÄrden Kalkugnstorp. "Vi har utlÀmning av redan bestÀllda varor, det sker ingen försÀljning pÄ plats"

Reko stÄr för rejÀl konsumtion och inför varje utlÀmning informerar producenterna i respektive Facebookgrupp om vad som stÄr till buds. Det Àr dÀr affÀren med konsumenten sker, det förekommer alltsÄ ingen torghandel. TillÄtna varor Àr livsmedel och direkta biprodukter, sÄ som lammskinn. I Eskilstuna utlovar Lou Norén ett digert utbud vid infarten till Pilkrogs parkering pÄ DjurgÄrden vid CarlavÀgen den 10 december. Eventuellt tillkommer Àven en extrautlÀmning den 16 december.

– Ulrika smakeri frĂ„n StrĂ€ngnĂ€s har glutenfritt vörtbröd, lussekatter, saffransbullar och juliga macarons. FrĂ„n Pommerns lantbruk blir det julskinka, revbensspjĂ€ll och flĂ€skfĂ€rs. Rekarnekött har prinskorv pĂ„ viltsvin. 

SjÀlv bistÄr hon med Àppelmust frÄn gÄrden Kalkugnstorp.

– Den kan man göra Ă€ppelglögg av. Sedan har jag lammskinn frĂ„n gutefĂ„r ocksĂ„.

undefined
För att undvika trÀngsel delas konsumenterna in i tvÄ grupper beroende pÄ födelsemÄnad.

För att undvika trĂ€ngsel delas utlĂ€mningstiden upp pĂ„ tvĂ„ pass baserat pĂ„ födelsemĂ„nad. 

– Det blir lĂ€tt att man stĂ„r och smĂ„pratar, vi har en personlig kontakt med kunderna. Det Ă€r transparent, man kan frĂ„ga hur djuren har haft det. Men just nu ska vi ju inte lĂ€ra kĂ€nna varandra jĂ€ttemycket mer. Vi vill uppmana folk till att inte dröja sig kvar.

Lena Ångnell, en av administratörerna för Reko Katrineholm Ă€r av samma uppfattning. 

– Vi körde igĂ„ng vĂ„ras och det blev succĂ© mĂ„ste jag faktiskt sĂ€ga. Vi Ă€r otroligt glada över responsen frĂ„n alla som uppskattar Reko. Det gör att de smĂ„ lokala gĂ„rdarna överlever den hĂ€r perioden. Det Ă€r en win-win situation nĂ€r vi kan mötas ute och fĂ„ god lokalproducerad mat utan att trĂ€ngas. Reko Ă€r ju, om möjligt, det mest coronaanpassade man kan tĂ€nka sig. 

UtlÀmningarna den 15 och 29 december sker pÄ parkeringsplatsen i korsningen Malmgatan/Fredsgatan. Utbudet lÀmpar sig till bÄde jul- och nyÄrsfirandet.

– Det blir viltkött, lamm, rökta produkter, julskinka, prinskorv och revbenspjĂ€ll – listan kan göras lĂ„ng. Sedan har vi grönkĂ„l och surkĂ„l frĂ„n Oasen pĂ„ Åsen. NĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt exklusivt för Katrineholm Ă€r escargot de bourgogne – snĂ€ckor med vitlökssmör och persilja. De Ă€ts med fördel pĂ„ nyĂ„r med ett glas champagne. Jag Ă€r lite jĂ€vig hĂ€r, det Ă€r min fru Carina Van Steenbergen som startat Sveriges första snigelfarm. 

Slutligen utlovas saffransskorpor, pĂ€ronmarmelad med ingefĂ€ra, kardemumma och kanel samt Åsa Bentzers chokladpraliner med smak av saffran, pepparkaka, nougat och apelsin. 

I Nyköping Àr det Nicolaiskolans parkering den 9 och 22 december som gÀller.

– Vi kommer bland annat att erbjuda prinskorv, Ă€gg, lokalrostat kaffe, Ă€ppelmust, nötfĂ€rs och grönkĂ„l, sĂ€ger administratören för Reko Nyköping, Anna BrodĂ©n.

– JulutlĂ€mningen brukar vara extra mysig med marschaller och granris. Jag hoppas att kunderna fortsĂ€tter att handla hos oss i dessa – i dubbel bemĂ€rkelse – mörka tider.

Reko

Reko stĂ„r för rejĂ€l konsumtion. Inom Reko sker direkthandel av nĂ€rproducerade livsmedel mellan producenter och konsumenter med Facebook som verktyg. Det Ă€r ett slutet sĂ€llskap sĂ„ tillvida att man mĂ„ste vara med i gruppen. Varje enskild producent har eget ansvar för att lagar och regler efterlevs. GrĂ€srotsrörelsen startade i Finland och Ă€r pĂ„ stark frammarsch i Sverige. Ofta anvĂ€nds benĂ€mningen Rekoring. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!