Reko lockar med lokalproducerat till julbordet

Julskinka, glutenfria saffransbullar och grönkål – nu laddar länets Rekoringar för utlämningar i julens tecken.

Reko Eskilstuna hade utlämning den 10 december. Då erbjöds bland annat glutenfritt vörtbröd och juliga macarons från Ulrika smakeri. Här förses Lena Wia med godsaker av Ulrika Nilsson Stranius.

Reko Eskilstuna hade utlämning den 10 december. Då erbjöds bland annat glutenfritt vörtbröd och juliga macarons från Ulrika smakeri. Här förses Lena Wia med godsaker av Ulrika Nilsson Stranius.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-12-13 13:04

Sörmlänningar som uppskattar närodlat och vill inhandla julbordets godsaker direkt av småskaliga livsmedelsproducenter har åtskilliga så kallade Rekoringar att välja mellan. Under det gångna året har Reko etablerats i Katrineholm, Stallarholmen och Flen. För att nämna några exempel.

– Jag får det till totalt åtta stycken i Sörmland nu, det är fantastiskt. Och jag hoppas att det blir ännu fler, alla ska kunna handla på Reko, säger Lou Norén, initiativtagare och en av flera administratörer för Reko Eskilstunas Facebooksida.

undefined
Initiativtagaren till Reko Eskilstuna, Lou Norén, har med sig äppelmust från gården Kalkugnstorp. "Vi har utlämning av redan beställda varor, det sker ingen försäljning på plats"

Reko står för rejäl konsumtion och inför varje utlämning informerar producenterna i respektive Facebookgrupp om vad som står till buds. Det är där affären med konsumenten sker, det förekommer alltså ingen torghandel. Tillåtna varor är livsmedel och direkta biprodukter, så som lammskinn. I Eskilstuna utlovar Lou Norén ett digert utbud vid infarten till Pilkrogs parkering på Djurgården vid Carlavägen den 10 december. Eventuellt tillkommer även en extrautlämning den 16 december.

– Ulrika smakeri från Strängnäs har glutenfritt vörtbröd, lussekatter, saffransbullar och juliga macarons. Från Pommerns lantbruk blir det julskinka, revbensspjäll och fläskfärs. Rekarnekött har prinskorv på viltsvin. 

Själv bistår hon med äppelmust från gården Kalkugnstorp.

– Den kan man göra äppelglögg av. Sedan har jag lammskinn från gutefår också.

undefined
För att undvika trängsel delas konsumenterna in i två grupper beroende på födelsemånad.

För att undvika trängsel delas utlämningstiden upp på två pass baserat på födelsemånad. 

– Det blir lätt att man står och småpratar, vi har en personlig kontakt med kunderna. Det är transparent, man kan fråga hur djuren har haft det. Men just nu ska vi ju inte lära känna varandra jättemycket mer. Vi vill uppmana folk till att inte dröja sig kvar.

Lena Ångnell, en av administratörerna för Reko Katrineholm är av samma uppfattning. 

– Vi körde igång våras och det blev succé måste jag faktiskt säga. Vi är otroligt glada över responsen från alla som uppskattar Reko. Det gör att de små lokala gårdarna överlever den här perioden. Det är en win-win situation när vi kan mötas ute och få god lokalproducerad mat utan att trängas. Reko är ju, om möjligt, det mest coronaanpassade man kan tänka sig. 

Utlämningarna den 15 och 29 december sker på parkeringsplatsen i korsningen Malmgatan/Fredsgatan. Utbudet lämpar sig till både jul- och nyårsfirandet.

– Det blir viltkött, lamm, rökta produkter, julskinka, prinskorv och revbenspjäll – listan kan göras lång. Sedan har vi grönkål och surkål från Oasen på Åsen. Något som är väldigt exklusivt för Katrineholm är escargot de bourgogne – snäckor med vitlökssmör och persilja. De äts med fördel på nyår med ett glas champagne. Jag är lite jävig här, det är min fru Carina Van Steenbergen som startat Sveriges första snigelfarm. 

Slutligen utlovas saffransskorpor, päronmarmelad med ingefära, kardemumma och kanel samt Åsa Bentzers chokladpraliner med smak av saffran, pepparkaka, nougat och apelsin. 

I Nyköping är det Nicolaiskolans parkering den 9 och 22 december som gäller.

– Vi kommer bland annat att erbjuda prinskorv, ägg, lokalrostat kaffe, äppelmust, nötfärs och grönkål, säger administratören för Reko Nyköping, Anna Brodén.

– Julutlämningen brukar vara extra mysig med marschaller och granris. Jag hoppas att kunderna fortsätter att handla hos oss i dessa – i dubbel bemärkelse – mörka tider.

Reko

Reko står för rejäl konsumtion. Inom Reko sker direkthandel av närproducerade livsmedel mellan producenter och konsumenter med Facebook som verktyg. Det är ett slutet sällskap så tillvida att man måste vara med i gruppen. Varje enskild producent har eget ansvar för att lagar och regler efterlevs. Gräsrotsrörelsen startade i Finland och är på stark frammarsch i Sverige. Ofta används benämningen Rekoring. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!