SörmlÀnningar som uppskattar nÀrodlat och vill inhandla julbordets godsaker direkt av smÄskaliga livsmedelsproducenter har Ätskilliga sÄ kallade Rekoringar att vÀlja mellan. Under det gÄngna Äret har Reko etablerats i Katrineholm, Stallarholmen och Flen. För att nÀmna nÄgra exempel.
â Jag fĂ„r det till totalt Ă„tta stycken i Sörmland nu, det Ă€r fantastiskt. Och jag hoppas att det blir Ă€nnu fler, alla ska kunna handla pĂ„ Reko, sĂ€ger Lou NorĂ©n, initiativtagare och en av flera administratörer för Reko Eskilstunas Facebooksida.
Reko stÄr för rejÀl konsumtion och inför varje utlÀmning informerar producenterna i respektive Facebookgrupp om vad som stÄr till buds. Det Àr dÀr affÀren med konsumenten sker, det förekommer alltsÄ ingen torghandel. TillÄtna varor Àr livsmedel och direkta biprodukter, sÄ som lammskinn. I Eskilstuna utlovar Lou Norén ett digert utbud vid infarten till Pilkrogs parkering pÄ DjurgÄrden vid CarlavÀgen den 10 december. Eventuellt tillkommer Àven en extrautlÀmning den 16 december.
â Ulrika smakeri frĂ„n StrĂ€ngnĂ€s har glutenfritt vörtbröd, lussekatter, saffransbullar och juliga macarons. FrĂ„n Pommerns lantbruk blir det julskinka, revbensspjĂ€ll och flĂ€skfĂ€rs. Rekarnekött har prinskorv pĂ„ viltsvin.
SjÀlv bistÄr hon med Àppelmust frÄn gÄrden Kalkugnstorp.
â Den kan man göra Ă€ppelglögg av. Sedan har jag lammskinn frĂ„n gutefĂ„r ocksĂ„.
För att undvika trÀngsel delas utlÀmningstiden upp pÄ tvÄ pass baserat pÄ födelsemÄnad.
â Det blir lĂ€tt att man stĂ„r och smĂ„pratar, vi har en personlig kontakt med kunderna. Det Ă€r transparent, man kan frĂ„ga hur djuren har haft det. Men just nu ska vi ju inte lĂ€ra kĂ€nna varandra jĂ€ttemycket mer. Vi vill uppmana folk till att inte dröja sig kvar.
Lena à ngnell, en av administratörerna för Reko Katrineholm Àr av samma uppfattning.
â Vi körde igĂ„ng vĂ„ras och det blev succĂ© mĂ„ste jag faktiskt sĂ€ga. Vi Ă€r otroligt glada över responsen frĂ„n alla som uppskattar Reko. Det gör att de smĂ„ lokala gĂ„rdarna överlever den hĂ€r perioden. Det Ă€r en win-win situation nĂ€r vi kan mötas ute och fĂ„ god lokalproducerad mat utan att trĂ€ngas. Reko Ă€r ju, om möjligt, det mest coronaanpassade man kan tĂ€nka sig.
UtlÀmningarna den 15 och 29 december sker pÄ parkeringsplatsen i korsningen Malmgatan/Fredsgatan. Utbudet lÀmpar sig till bÄde jul- och nyÄrsfirandet.
â Det blir viltkött, lamm, rökta produkter, julskinka, prinskorv och revbenspjĂ€ll â listan kan göras lĂ„ng. Sedan har vi grönkĂ„l och surkĂ„l frĂ„n Oasen pĂ„ Ă sen. NĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt exklusivt för Katrineholm Ă€r escargot de bourgogne â snĂ€ckor med vitlökssmör och persilja. De Ă€ts med fördel pĂ„ nyĂ„r med ett glas champagne. Jag Ă€r lite jĂ€vig hĂ€r, det Ă€r min fru Carina Van Steenbergen som startat Sveriges första snigelfarm.
Slutligen utlovas saffransskorpor, pÀronmarmelad med ingefÀra, kardemumma och kanel samt à sa Bentzers chokladpraliner med smak av saffran, pepparkaka, nougat och apelsin.
I Nyköping Àr det Nicolaiskolans parkering den 9 och 22 december som gÀller.
â Vi kommer bland annat att erbjuda prinskorv, Ă€gg, lokalrostat kaffe, Ă€ppelmust, nötfĂ€rs och grönkĂ„l, sĂ€ger administratören för Reko Nyköping, Anna BrodĂ©n.
â JulutlĂ€mningen brukar vara extra mysig med marschaller och granris. Jag hoppas att kunderna fortsĂ€tter att handla hos oss i dessa â i dubbel bemĂ€rkelse â mörka tider.