Rekordhögt tryck på akuten: "Som under en vintersäsong"

Trycket på länets akutmottagningar är just nu rekordhögt. En del av problemet är att många patienter vänder sig till akuten i onödan, uppger vården.

Det höga trycket på länets akutmottagningar skapar stundtals långa väntetider och påverkar personalens arbetsmiljö negativt, berättar Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det höga trycket på länets akutmottagningar skapar stundtals långa väntetider och påverkar personalens arbetsmiljö negativt, berättar Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2024-07-08 18:43

– Besökstrycket liknar det vi kan ha på vintern, när många människor drabbas av besvärliga luftvägsinfektioner, berättar Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Sörmland.

Nu är det dock inte luftvägsinfektioner som gör att belastningen är ovanligt stor. I stället bedömer vården att många människor söker sig till akutmottagningarna trots att de inte är i behov av akutvård.

Och för just dessa patienter kan väntetiden på akutmottagningen bli väldigt lång, berättar Magnus Johansson.

– På akutmottagningen prioriteras allvarliga sjukdomstillstånd och olyckor. Personer med lättare besvär kan därför få vänta länge innan de får träffa läkare, kanske bara för att få beskedet att de ska vända sig till sin vårdcentral, säger han.

undefined
Under ett dygn i juni hade länets akutmottagningar 370 patienter, vilket är rekord för en sommarmånad. Bilden är från akutmottagningen i Nyköping.

Förutom att väntetiderna stundtals blir långa orsakar det höga trycket en tuffare arbetsmiljö för vårdpersonalen, menar Magnus Johansson.

– Trycket är så stort att det stundtals blir trångt på våra akutmottagningar och då blir det svårare och jobbigare för personalen att utföra sina arbetsuppgifter.

Under juni hade länets akutmottagningar i snitt 300 patienter om dygnet, vilket är ovanligt högt. Ett dygn var antalet uppe i hela 370 patienter – och det är rekord för ett dygn i juni.

Även om akutmottagningarna på länets alla tre sjukhus – Mälarsjukhuset, Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett – är drabbade, är problemet störst på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Där väntar vi på att få nya lokaler. De nuvarande lokalerna är trånga och det gör att problemet blir extra kännbart där, säger Magnus Johansson.

undefined
Problemet är störst på Mälarsjukhusets akutmottagning.

Vården uppmanar nu patienter som är tveksamma till att om verkligen behöver akutvård att först ringa till 1177 för att få råd, alternativt att vända sig direkt till sin vårdcentral.

– Självklart ska man söka sig till akuten om man behöver vård akut. Men har man lättare besvär ska man använda de andra alternativen.

Bakom det allt tuffare trycket mot akutmottagningarna döljer sig en trend. Antalet patienter har ökat med cirka 10 procent sedan innan pandemin och sedan förra sommaren är ökningen ett par tre procent.

Vad gör ni för att minska trycket?

– Vi försöker informera människor om hur de ska agera, bland annat via sociala medier och via media, säger Magnus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!