Rekordmånga deltagare i årets Aptitrunda

När Aptitrundan i helgen arrangeras för tolfte gången deltar över 70 lokala matföretag spridda över hela Sörmland.

Under aptitrundan har gårdar, gårdsbutiker, restauranger och kaféer som erbjuder närodlad mat öppet runtom i Sörmland.

Under aptitrundan har gårdar, gårdsbutiker, restauranger och kaféer som erbjuder närodlad mat öppet runtom i Sörmland.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2022-09-09 20:43

– Det är rekordmånga deltagare, konstaterar en entusiastisk Rocco Gustafsson, projektledare.

Det är den ekonomiska föreningen Sörmlands matkluster som ligger bakom Aptitrundan, då många av föreningens medlemmar har öppet för att visa upp sin verksamhet och sina produkter.

Deltagarna finns denna gång utspridda på 56 olika platser i Sörmland. I östra länsdelen finns många nordväst om Nyköping, i trakterna kring Stigtomta, Vrena och Bettna. Men även i Gnesta och Trosa kommuner finns flera gårdar och restauranger som håller öppet. I Västerljung finns till exempel Sörtuna gård, som deltar i Aptitrundan för första gången och som erbjuder ägg och kött.

Att Aptitrundan växer, tror Rocco Gustafsson kan hänga ihop med pandemin, då fler upptäckte sitt närområde. Dessutom ligger Sörmland bra till med närheten till Stockholm och andra större städer.

– Vi har många inresande utifrån, säger Rocco Gustafsson.

Under årets Aptitrunda finns det även aktiviteter som måste bokas i förväg. Intresset har varit stort, enligt Rocco Gustafsson. 

– Man kan hämta upp middagar innan och man kan bo på gårdar och äta femrättersmiddagar. Mycket av det här är slutsålt eller fullbokat, så det har varit jättekul att det finns ett stort intresse.

För den som åker för att göra spontanbesök hos deltagarna kommer det finnas mycket att välja på, enligt Rocco Gustafsson. 

– Det är skördehelg, så det finns ett otroligt stort utbud i alla gårdsbutiker och ute hos odlarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!