2023 visade sig bli ett rekordår, då fler svenskar än någonsin smittades av TBE, fästingburen hjärninflammation. Från omkring 200 smittade per år för tio år sedan, till över 600 förra året. Klart flest fall, i proportion till invånarantal, fick sjukdomen i Sörmland.
Som andel av befolkningen fick 18 av 100 000 invånare smittan i Sörmland, att jämföra med 5 av 100 000 i Sverige som helhet.
Enligt Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Sörmland, går det inte att säga säkert varför sjukdomen ökar. Men förra årets rekordsiffror tror hon beror på en kombination av att smittan blivit vanligare bland fästingarna samtidigt som fler människor rört sig där fästingar finns.
– Vi hade en varm, långdragen sensommar och höst förra året, då många var ute i skog och mark och plockade svamp och liknande. Det har troligen gjort att fler smittades.
Även om antalet TBE-fall i Folkhälsomyndighetens statistik uppgick till rekordhöga siffror förra året, är det troligen långt fler än så som smittas.
– Vi mäter bara de som kommer till sjukvården, uppvisar typiska symtom och blir provtagna. Så det är bara toppen på isberget, egentligen.
På senare år har flest TBE-smittade upptäckts i de västra delarna av Sörmland, från att tidigare varit vanligast i de kustnära delarna i öster. En anledning till det kan enligt Malin Enarsson vara att smittan i början av 2000-talet uppmärksammades där först, och att fler därför vaccinerat sig där.
2018 blev Sörmland först i landet med att låta barn mellan 3 och 18 år vaccinera sig mot TBE utan kostnad. I januari 2023 togs en motion upp i regionstyrelsen om att låta även vuxna få subventionerat vaccin. Bakom motionen stod Vänsterpartiet.
"Sörmland är ett högriskområde och Sörmland bör gå före i denna fråga, precis som vi gjorde när det gäller barnen", skrev Elinor Sundén (V) i motionen. Majoriteten svarade att en sådan reform skulle bli för kostsam och nobbade förslaget.
Även om det bara är barn som vaccinerar sig kostnadsfritt i länet rekommenderar Smittskydd Sörmland alla att ta vaccin.
– Vi rekommenderar vaccin till de som vistas utomhus och kan exponeras för fästingbett i Sörmland. Det blir ju i princip alla, säger Malin Enarsson.
Om alla rekommenderas vaccin, skulle det inte vara bättre om vaccinet också subventionerades för alla?
– I den bästa av världar, ja. Det är ett relativt dyrt vaccin, som dessutom måste tas upprepade gånger. Men nu är verkligheten som den är med ansträngd ekonomi i många regioner. Allt handlar om prioriteringar.
Malin Enarsson har som infektionsläkare själv behandlat patienter som drabbats av fästingsmittan, och kan vittna om svåra sjukdomstillstånd. En del blir förlamade och tappar tal- eller tankeförmågor. Vissa får till slut svårt att andas på egen hand, och måste kopplas till respirator på intensivvårdsavdelning, berättar hon.
– Man kan bli väldigt, väldigt sjuk av TBE. Vi har ingen som helst behandling när man väl fått sjukdomen så vi vill uppmärksamma att det går att skydda sig mot den med vaccin.
I dagsläget skiljer sig reglerna åt mellan landets regioner. Flera regioner gör som Sörmland, och erbjuder kostnadsfritt vaccin till barn och unga. Två regioner, Örebro och Östergötland, går lite längre och ger även vuxna möjlighet att få fästingvaccin subventionerat, till lägre pris.