Allt fler personer i Sörmland vill ha hjälp att bli av med sina skulder och ansökningarna om skuldsanering 2020 hos Kronofogden har ökat stort i länet. Särskilt stor är ökningen bland unga, 18-30 år, där ökningen från 2019 är 85 procent. På nationell nivå handlar det om mer än en fördubbling – hisnande 124 procent.
Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Och det gör rekordmånga sörmlänningar – under 2020 ansökte 933 personer, varav 163 i åldersspannet 18-30 år. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med 2019 och den högsta siffran någonsin.
Varför denna ökning under 2020, har det med den pågående coronapandemin att göra?
– Nej, vi ser ingen sådan koppling. Kunskapsluckor i ekonomi i kombination med en ny e-tjänst vi erbjuder tror vi ligger bakom ökningen vi ser. Många som googlar om skulder hittar till vår sajt och där kan man, via vår nya e-tjänst, direkt ansöka om skuldsanering. Och i många fall är det, så att säga, fel personer som söker skuldsanering. De flesta i åldern 18 till 30 år hör inte till den kategorin och många får avslag på sin ansökan. Men det är ett tydligt rop på hjälp, säger Matthias Blomberg, sektionschef på Kronofogden.
För att Kronofogden ska bevilja skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för att förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid. Hur lång den perioden är varierar, men det kan handla om allt från sju till femton år för olika individer.
– En ung person har lättare att rätta till sin skuld jämfört med någon som är över 60 år. Yngre har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på lång tid. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering, säger Matthias Blomberg.
Den totala ökningen av ansökningar av skuldsanering jämfört med 2019 i Sörmland enligt statistik från Kronofogden ser ut så här, åldergruppen 18-30 år inom parentes:
Eskilstuna 27 procent (71 procent), Flen 20,5 procent (0 procent), Gnesta 27 procent (67 procent), Katrineholm 27,5 procent (144 procent), Nyköping 23 procent (154 procent), Oxelösund 31 procent (200 procent), Strängnäs 37 procent (100 procent), Trosa 45,5 procent (0 procent) och Vingåker 15 procent (33 procent).
Kronofogden lanserar nu ett självskattningstest för att snabbt kunna ge en preliminär bedömning om man uppfyller kraven för att få skuldsanering eller inte. Den som gör testet får även tips på vad man kan göra för att komma till rätta med sin situation och var man kan vända sig för att få stöd och hjälp, exempelvis till kommunens budget- och skuldrådgivare.
En ny undersökning visar att sörmlänningar är sämst i landet på att spara, kan det ha något samband med antalet ansökningar om skuldsanering?
– Det kan finnas ett samband, har man ingen buffert tvingas man ta lån om någonting oförutsett inträffar, säger Matthias.
Matthias Blombergs råd till alla är att inte låna till konsumtion genom snabba krediter.
– Det är jättelätt att få ett sms-lån i dag, det är bara ett telefonsamtal bort. Men det kan stå dig dyrt, lånen är inte gratis.