Sommaren, och då framför allt sensommaren, är den tid på året då flest personer anmäls som försvunna. En topp inträffar normalt varje år i juli, augusti och september – och i år väntas antalet försvinnanden öka på grund av coronapandemin.
– Man är ute mer i skog och mark på sommaren. Efter corona så finns det ett mörkertal av människor som har suttit isolerade och mår dåligt av pandemin, det blir naturligt att risken ökar för att någonting händer, säger Magnus Idebro, styrelseordförande i sökorganisationen Missing people.
Fler än någonsin tillbringar också sin ledighet i Sverige i sommar.
I dagsläget lägger Missing people stor del av sina resurser på en försvunnen kvinna i Julita.
– Hur många ärenden det har handlat om hittills i år kan jag inte säga det på rak arm, men vi har fått en del anmälningar. Vi har ett aktuellt ärende i Julitatrakterna, där är det flera insatser planerade, säger Magnus Idebro.
När en närstående försvinner lämnas anhöriga i stor oro och ovisshet. Magnus Idebro uppmanar alltid anhöriga att ringa polisen först, därefter kan man kontakta Missing people.
– Anhöriga ska alltid ringa polisen och göra en polisanmälan. Missing people behöver ha en polisanmälan i botten för att kunna ta ett ärende. Man kontaktar polisen i första hand, och antingen kontaktar polisen oss eller så kontaktas vi av anhöriga, det beror lite på omständigheterna runt ärendet, säger han.
Att människor går vilse här till ovanligheterna i dag enligt Magnus Idebro.
– Tack vare mobiltelefoner är det väldigt få som går vilse, säger han.
I ett akut ärende samarbetar Missing people med polis, socialtjänst och andra myndigheter. Målet är att vara på plats inom sex timmar efter en anmälan, därefter pågår ett intensivt räddningsarbete i en vecka.
– I statlig räddningstjänst är alla tänkbara ute, som poliser, hemvärn och Missing people. Antalet frivilliga kan bero på vad det är för väder ute och vad det är för typ av människa som är försvunnen. Vi prioriterar egentligen inte ner några ärenden men det är klart att ärenden som är flera år gamla kommer längre ner på listan, säger Magnus Idebro.
80 procent av de sökinsatser som Missing people deltar i slutar med att personen återfinns vid liv.
– Det är en siffra som ger tröst och hopp för de anhöriga och gör att vårt arbete känns meningsfullt. Vi ger aldrig upp och den glädje det innebär att hitta en person vid liv går inte att beskriva, säger Magnus Idebro.