Sörmlänningarna mest skuldsatta i hela landet

Inflation och höga räntor slår hårt mot många hushåll, och svenskarnas sammanlagda skuld hos Kronofogden är högre än någonsin.

Susanne Lindkvist är budget- och skuldrådgivare i Nyköping och märker att fler behöver hjälp nu.

Susanne Lindkvist är budget- och skuldrådgivare i Nyköping och märker att fler behöver hjälp nu.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-02-15 04:43

– Vi märker att det är många fler som kontaktar oss, säger Susanne Lindkvist, budget- och skuldrådgivare i Nyköpings kommun.

Bara i januari sökte 40 nya personer hjälp hos henne, att jämföra med 25 i januari förra året.

Att allt fler har problem med sin ekonomi syns också i Kronofogdens statistik. Antalet personer med skulder där ökade med över sex procent mellan 2022 och 2023, och det totala skuldbeloppet är rekordhögt.

undefined
Susanne Lindkvist är budget- och skuldrådgivare i Nyköping och märker att fler behöver hjälp nu.

– Vi måste gå tillbaka till 1990-talet för att hitta en så stor ökning från ett år till ett annat, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Störst andel av befolkningen med skulder hos Kronofogden finns i Sörmland: 4,9 procent, jämfört med rikssnittet på 3,9. Även när det gäller andelen barn som bor i hushåll med skulder hos Kronofogden ligger Sörmland högst. Här bor nästan elva procent av alla barn i ett hushåll med sådana skulder.

Bakom den höga skuldsättningen i Sörmland ligger sannolikt socioekonomiska faktorer, enligt Davor Vuleta. Generellt har de som hamnar hos Kronofogden lägre utbildning, lägre sysselsättningsgrad och väsentligt mycket lägre inkomst än befolkningen i övrigt. Det är också stor skillnad mellan länets kommuner när det gäller hur många som har skulder hos Kronofogden: Lägst andel, 2,9 procent, finns i Trosa och högst, 5,9 procent, i Flen.

undefined
Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

De allmänt svårare ekonomiska tiderna har gjort att många med små marginaler riskerar att få problem.

– Priserna har gått upp med inflationen, elen har gått upp, vi har räntorna som har gått upp. Sedan är vi väldigt belånade i Sverige, och många är överbelånade, säger Davor Vuleta.

För många är det skambelagt att vara skuldsatt, konstaterar han, men säger samtidigt att det är viktigt att tala om problemen. För det finns hjälp att få. Davor Vuletas första råd är att vända sig just till kommunens budget- och skuldrådgivare. 

– Det är gratis och man kan vara anonym.

Där kan man få hjälp med att få en överblick över sin ekonomi. Den som är svårt skuldsatt kan också få hjälp med skuldsanering. 

Ett annat tips är att själv vara aktiv och kontakta dem som man har skulder till. Kanske finns möjlighet till delbetalning. För en liten skuld på några hundra blir snabbt till en större på flera tusen, om den hamnar hos Kronofogden, konstaterar Davor Vuleta.

Skuldsättning i Sörmland

I Nyköping hade 4,1 procent av befolkningen en skuld hos Kronofogden förra året.

Motsvarande andel för Gnesta var 4,2 procent, för Oxelösund 4,9 och för Trosa 2,9 procent.

Högst andel skuldsatta i länet finns i Flens kommun, med 5,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!