Den första sprututbyteskliniken öppnades redan 1986 i Lund. 30 år senare är frågan fortfarande kontroversiell.
Syftet är i första hand att minska smittspridning via gamla sprutor, samtidigt som det ger sjukvården en möjlighet att etablera kontakt med en grupp mycket utsatta människor. Men kritikerna menar att ett sprututbytesprogram är detsamma som att tolerera eller till och med uppmuntra till missbruk.
Dagens regelverk ger kommunerna rätt att lägga in sitt veto mot sprututbyteskliniker. I Sörmland har det resulterat i att alla försök från landstinget att starta program stoppats när kommunerna sagt nej. Situationen är inte unik, det ser likadant ut i hela landet. Men nu flaggar regeringen för en lagändring. Den skulle i så fall gälla från och med nästa år och innebära att kommunerna helt mister möjligheten att stoppa sprututbyteskliniker i den egna kommunen.
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) är utomlands och har inte gått att nå för en kommentar, men han har tidigare sagt att sprututbyten är en smittskyddsåtgärd och därför helt borde bestämmas av landstingen. Förslaget om en lagändring är just nu ute på remiss.
Det är mot den bakgrunden landstinget i Sörmland ordnar ett kunskapsseminarium i ämnet den 7 mars. Inbjudna är ledande politiker och tjänstemän från länets kommuner tillsammans med valda delar från landstingspolitiken. Nästan alla kommunala företrädare som tidningen pratat med hänvisar till seminariet och att man är beredd att fortsätta diskussionerna med landstinget efter detta. Bestämt sig har man däremot inte.
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (L) har förhoppning att seminariet ska svepa bort motståndet.
– Det handlar om en liten, marginaliserad grupp som behöver ett smittskydd Det finns ingen anledning att förvägra dem detta. Därför hoppas jag att Sörmland ska kunna starta program i alla kommuner, säger han.
Om landstinget även kommer att använda sig av en framtida möjlighet att tvinga fram utbytesprogram mot kommunernas vilja vill han inte svara på.
– Det är en hypotetisk fråga. Jag har fortfarande gott hopp om att våra argument ska övertyga samtliga kommuner om nödvändigheten av att starta sprututbytesprogram.
Men att övertyga Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström kommer att bli svårt.
– Den politiska majoriteten står fast vid att Katrineholm inte ska gå in i ett sådant program. Det är det helt ologiskt att ge hjälpmedel till något som är förbjudet i lag.
– Det är missbruket som är den största faran, inte smittspridningen, säger Göran Dahlström och tillägger att han talar med erfarenhet av 25 års eget arbete inom missbruksvården.
Eskilstuna har tidigare varit lika tydlig motståndare till sprututbytesprogram. Tveksamheten består, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
– Det råder fortfarande osäkerhet kring nyttan. Kommunens socialtjänst har nära relation till de sprutnarkomaner som finns och bedömningen är att smittspridning inte är något bekymmer.