– I Sörmlands hälsoprogram ingår även stillasittande som en enskild fråga i vår enkät när vi pratar om hälsofrämjande insatser. Det handlar om att bli medveten om hur mycket man sitter, säger Agneta Johansson, hälsokoordinator på Bagaregatans vårdcentral i Nyköping.
I hälsoteamen på vårdcentralerna tar man emot patienter både för individuella samtal och i grupp och sittandet kommer ofta in när man pratar om levnadsvanor.
– Vi frågar både hur mycket man rör sig och hur många timmar man sitter stilla på en dag, säger Agneta Johansson.
Och i dag är det allt vanligare att många sitter mycket mer än vad de tänker på. Först sitter man i bilen till jobbet och sedan spenderas många timmar framför datorn. Sedan sitter man i bilen igen och hemma blir det ofta soffan direkt.
– Blodkärlen mår bra av rörelse och det ger stor effekt bara man ställer sig upp. Vi brukar säga att man ska upp och stå varje halvtimme, säger Agneta Johansson.
För att råda bot på "sittsjukan" är det de många små vardagliga rörelserna som gäller. Enkla saker som att ställa skrivaren i ett annat rum eller att gå till en kollega istället för att e-posta är enkla tips för att få mer rörelse på arbetet.
– Det var sådant som vi gjorde automatiskt förut, men nu kanske man måste börja tänka på att utnyttja de små tillfällena. Det behöver inte kosta tid att röra på sig, bara medvetenhet. Idag har många höj- och sänkbart skrivbord och kan stå och arbeta. Bara att stå vid skrivbordet gör att man rör sig lite fram och tillbaka. Det kan räcka för att våra blodfetter ska få fart och röra på sig, säger Agneta Johansson.
Många är omedvetna om att de sitter så mycket under dagtid.
– Jag får mycket respons från patienter som fått en aha-upplevelse av att bara ställa sig upp vid skrivbordet. Att det kan vara så enkelt att må lite bättre, säger Agneta Johansson.