Resursbrist i barnhälsovården kan leda till ojämlikhet

Sörmland Befolkningsökningen i länet har varit stor de senaste åren. Men inom barnhälsovården är förutsättningarna de samma, trots att antalet barn blivit fler och behovet av stöd större. – Hälsogapet mellan olika sociala grupper har ökat, säger Ulrika Nygren, vårdutvecklare Landstinget Sörmland.

barn

barn

Foto:

Sörmland2015-06-25 10:04

Det behövs en ökad bemanning på länets barnavårdscentraler (BVC) för att man ska nå en jämlik och rättvis barnhälsovård i Sörmland. Det slås fast i årsrapporten för barnhälsovården i Sörmland 2014 som nyligen blivit klar.

Barnhälsovårdsenheten behöver också ökade resurser, enligt rapporten. Det för att möta det ökade trycket och för kunna införa Socialstyrelsens nya barnhälsovårdsprogram.

Bara under 2014 ökade antalet barn som var inskrivna på barnavårdcentralerna i Sörmland med drygt 600. De senaste tio åren har antalet nyfödda barn i Sörmland ökat med 20 procent.

Men barnhälsovårdens resurser i Sörmland har inte hängt med.

– Vi har inte fyllt på med resurser i samma takt som vårdtyngden ökat, säger Ulrika Nygren.

Att vårdtyngden ökat betyder att man i dag inte bara har fler inskrivna barn utan även fler barn som är i behov av mer stöd och tid.

Men på flera håll i länet upplever BVC-personalen att tiden inte räcker till och man tvingas prioritera.

– Det kan göra att barnen inte får uppföljande insatser vid behov av extra stöd, eller att man inte hinner göra hembesök. Det gör att skillnaderna i hälsa kommer att fortsätta öka i samhället, säger Ulrika Nygren.

2014 var det bara fem procent som fick hembesök då barnet var åtta månader gammalt.

Årsrapporten 2014 visar bland annat att vaccinationstäckningen har blivit mindre och att färre barn språk-, syn- och hörseltestas.

År 2012 hade Sörmland den näst största andelen barn som lever i barnfattigdom. Enligt den nya rapporten har socioekonomisk belastning stor inverkan på barns hälsa. Två faktorer som påverkar mycket är rökning hos barnens föräldrar, samt amning.

– Vi tillhör dem som ammar minst och vi vet att amning är kopplat till god hälsa, säger Ulrika Nygren.

När det gäller rökning utsätts i dag vart sjätte barn i Sörmland för rökning. Det är värst i hela Sverige.

– Kan vi bara förhindra att barn utsätts för rökning vet vi att vi gör stor nytta, säger Ulrika Nygren.

Redan för fem–sex år sen kom forskningsrapporter som visade att tillgången till barnhälsovården inte är jämlik i Sverige. Därför tog Socialstyrelsen fram ett nytt barnhälsoprogram – en vägledning för dem som jobbar inom barnhälsovården, men även för politiker och verksamhetschefer.

I Sörmland har man redan börjat följa det nya programmet. Alla som är födda i år och framåt föds in i det nya programmet.

Men för att kunna följa programmet behövs mer resurser.

– Det här är ett program med vetenskaplig grund. Vi vet att det kommer att fungera om vi får följa det, säger barnhälsovårdsöverläkare Ylva Tindberg.

– Vi måste investera i framtiden, våga lägga resurser på förebyggande barnhälsovård, säger Ulrika Nygren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!