Rusning efter nya omställningsstudiestödet

Sedan 1 oktober kan den som är mitt i yrkeslivet ansöka om att få behålla 80 procent av inkomsten under ett års heltidsstudier. Över 10 000 personer har redan sökt stödet, som delas ut efter principen först till kvarn.

En förutsättning för att få stödet är att utbildningen stärker den sökandes ställning på arbetsmarknaden.

En förutsättning för att få stödet är att utbildningen stärker den sökandes ställning på arbetsmarknaden.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sörmland2022-10-20 19:12

– De ekonomiska förutsättningarna är oftast det största hindret när man vill bygga på sin utbildning. Nu få man ekonomisk möjlighet att göra det under två terminer på heltid, eller fyra terminer på halvtid. Eller så kan man dra ut det på längre tid och jobba parallellt. Det är en helt fantastisk möjlighet, säger Liselott Klinth, områdeschef på omställningsorganisationen Omställningsfonden.

Det nya omställningsstudiestödet, som kan ge upp till 21 298 kronor i bidrag och ytterligare 12 514 kronor i studielån per månad, riktar sig till personer mellan 27 och 62 år som vill bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. För att vara aktuell måste man ha arbetat sammanlagt minst 96 månader under de senaste 14 åren, varav 12 månader under de senaste två.

– Det kan handla om att bygga på sin utbildning, komplettera den eller ändra riktning. Man ska varken komma direkt från en grundutbildning eller vara ny på arbetsmarknaden, säger Liselott Klinth.

Ytterligare en förutsättning för att få stödet är att utbildningen stärker den sökandes ställning på arbetsmarknaden. Ett bra sätt att intyga det är att be om ett yttrande från en omställnings­organisation.

– Har man en sådan organisation knuten till arbetsplatsen är det bra att ta kontakt, för då kan vi göra en bedömning och skriva ett yttrande. Vet man inte vilken omställningsorganisation man tillhör kan man höra av sig till facket eller HR, säger Liselott Klinth.

undefined
Liselott Klinth är områdeschef på Omställningsfonden. Enligt hennes beräkningar uppfyller mer än 110 000 sörmlänningar kriterierna för att ta del av omställningsstudiestödet.

Hon berättar att intresset för stödet, som söks hos Centrala studiestödsnämnden (CSN), varit högre än väntat. För den som vill ta tjänstledigt för kompetensutveckling redan nästa år är det därför hög tid att få in sin ansökan – även om man ännu inte antagits till en utbildning.

– Direkt efter att man sökt sin utbildning ska man söka omställningsstudiestödet. Budgeten är begränsad och det är först till kvarn som gäller, säger Liselott Klinth.

Just Omställningsfonden arbetar med arbetsgivare inom välfärdssektorn, där behovet av kompetent personal är stort.

– Förutsättningarna för att få jobb är jättegoda. Det kommer stora pensionsavgångar och ännu fler som kommer att behöva välfärdens tjänster under de närmaste åren. Därför behövs allt från undersköterskor, arbetsterapeuter och sjuksköterskor till socionomer, behandlingspedagoger och beteendevetare. Dessutom behövs behöriga lärare i kommunerna, säger Liselott Klinth.

För de som inte har slutfört sin utbildning, och kanske fick jobb innan den var klar, är omställningsstudiestödet en möjlighet att till slut ta sin examen. Men tidsbegränsningen på ett års heltidsstudier gör det svårare att helt byta riktning med bibehållen ekonomi. Liselott Klinth tipsar om ettåriga utbildningar till lokförare, skogsplanerare och beroendeterapeut, men poängterar också att omställningsorganisationerna i vissa fall kan vara behjälpliga – även när tidsbegränsningen är uppnådd.

– Skulle man vilja läsa en treårig utbildning går det att ta omställningsstudiestödet första året och sedan fortsätta med vanligt studiestöd. Då har man fått ett första år som är väldigt bra finansierat. Många omställningsorganisationer har också möjlighet att erbjuda ytterligare studiestöd. Hos Omställningsfonden har vi i vissa fall möjligheter att kunna stötta även år två och tre, säger Liselott Klinth.

Så ansöker du

1. Välj och sök en utbildning som väntas stärka din plats på arbetsmarknaden.

2. Förbered din ansökan genom att kolla om du tillhör en omställningsorganisation. Be i så fall om hjälp med ett yttrande, annars måste du själv motivera varför utbildningen stärker din plats på arbetsmarknaden. Arbetar du behöver du också ange din arbetsgivares organisations­nummer, din årsarbetstid och din årsinkomst före skatt.

3. Ansök om omställningsstöd på "Mina sidor" på CSN.se

Källa: Centrala studiestödsnämnden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!