Rut-avdraget har utvidgats – men alla är inte nöjda

Den 1 januari började rut-avdraget omfatta fler tjänster, dessutom höjdes taket. Flera näringsidkare anser att den nya lagen är bra. Lotta Johnsson Fornarve (V), riksdagsledamot från Sörmland, tycker dock att rut-avdraget ska avskaffas.

Taket för rut-avdraget, som bland annat omfattar städning, har höjts till 75 000 kronor.

Taket för rut-avdraget, som bland annat omfattar städning, har höjts till 75 000 kronor.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sörmland2021-01-01 04:45

Före årsskiftet gick det att få rut-avdrag för städning, trädgårdsarbete, flytthjälp och för installationer av exempelvis bredband. Från den 1 januari går det även att få rut-avdrag för vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten.

Dessutom omfattar rut-avdraget numera möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Det går också att få rut-avdrag för transport av bohag, dels till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning, dels till och från magasinering. Utöver det finns det möjlighet till rut-avdrag för enklare tillsyn av en bostad, exempelvis tjänster som omfattar att ta in post, vattna blommor, spola i kranar och toaletter.

Taket för rut-avdraget har också höjts från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person och år. Som mest går det att få 50 procent av arbetskostnaden subventionerat. Det är inte den som använder rut-avdraget som ansöker om ersättning hos Skatteverket, utan det regleras på fakturan från den som utfört jobbet. Entreprenören begär sedan ersättning från myndigheten.

Smedjans kemtvätt i Eskilstuna är ett av de företag som berörs av det uppdaterade rut-avdraget. Det går inte att göra rut-avdrag för kemtvätt, men eftersom bolaget även erbjuder vattentvätt anser man att den nya lagen är bra.

– Det är ett jättebra initiativ. Privatpersoner kommer att tjäna på det här och det kommer att förstärka företagen efter pandemin, säger Bassam Boya, företrädare för Smedjans kemtvätt.

Vera Mataruga, vd för Cirkel städ i Katrineholm, är också positiv, även om hon inte vet hur det kommer att påverka. 

– Jag har inte tänkt så mycket på det än, men det blir säkert positivt. Vi har många kunder som använder rut-avdraget, men jag vet inte om det blir fler. Det är inte bara rika som använder våra tjänster, även unga och pensionärer, säger hon.

Men riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) från Oxelösund, är inte särskilt imponerad över den nya lagen. Hon berättar att Vänsterpartiet vill avskaffa rut-avdraget helt och hållet. Anledningen är enligt henne att det framför allt är höginkomsttagare som använder sig av rut.

– Det är slöseri med skattepengar och gynnar höginkomsttagare. Det har även riksrevisionen kommit fram till i sin rapport. Är man fullt frisk kan man betala för detta själv. Det är fel att subventionera de rikas städhjälp, slår Lotta Johnsson Fornarve fast.

Vidare anser hon och Vänsterpartiet att den här delen av skattebetalarnas pengar ska användas till någonting annat. 

– Det är fel att använda skattebetalarnas pengar på det här sättet. Även LO är starkt kritiska till detta. Det handlar om drygt fem miljarder kronor, vilket man skulle kunna använda på ett bättre sätt inom exempelvis äldreomsorgen. Det har vi minst sagt sett under den här pandemin. Om man investerar dessa miljarder där skapar det många arbetstillfällen, fortsätter Lotta Johnsson Fornarve.

Finns det inte ett argument kring att rut-avdraget gynnar småföretagare?

– Tanken var att flyktingar skulle få jobb inom detta, men det blev inte riktigt som det var tänkt. Det har främst handlat om arbetskraftsinvandring från Östeuropa, säger hon.

Skillnad på rut och rot

Rut-avdrag kan du göra från din skatt på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, maximalt upp till 50 procent. Taket är 75 000 kronor per person och år från den 1 januari 2021. 

Rot-avdrag kan du göra från din skatt på arbetskostnaden vid exempelvis reparation, maximalt upp till 30 procent. Taket är 50 000 kronor per person och år. 

Rut- och rot-avdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 75 000 kronor per person och år. 

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!