– Vi har haft ett dialogmöte med medlemmarna, men vi beslutar inte om ett ja eller nej, säger Roger Ljunggren, förste ombudsman för Sörmlands Socialdemokratiska partidistrikt.
Sörmland partidistrikt har diskuterat om ett eventuellt medlemskap i Nato. Men det är varken upp till dem eller de lokala politikerna att fatta beslutet. Det är partistyrelsen som har sista ordet.
Riksdagsledamoten och Nyköpingsbon, Sofia Amloh, har tidigare uttalat sig om Natofrågan. Fortfarande har hon samma utgångspunkt: Sverige bör vara militärt alliansfritt. Dock anser hon att de behöver se över vad som är säkrast för Sverige i dagsläget. Vilket kommer att framföras i den säkerhetspolitiska analysen.
– Den är jätteviktig för beslutet. Vi är ju inte för Nato i grunden. Vi har jobbat för den militära alliansfrihet som tjänat oss väl i över 200 år. Men vi måste göra bedömningar utifrån hur läget ser ut nu, säger Amloh.
Amloh är även ordförande i S-kvinnor Sörmland. Förbundet har länge kämpat för nedrustning och militär alliansfrihet. Därför håller S-kvinnor fast vid beslutet att Sverige bör stå utanför Nato.
– Den pågående interna processen är viktig för oss. Det är ett väldigt stort och svårt beslut. Dialogen har varit god och alla har lyssnat med respekt på de olika åsikter som framförts, säger Amloh.
Det är upp till de lokala organisationerna själva ifall de vill ha en egen dialog. I Gnesta sker det på onsdag.
– Min uppgift är att samla in lokala röster och framföra det till sörmlänningen i partistyrelsen, säger Peter Bernhardsson, ordförande för Gnesta arbetarekommun.
Monica Johansson, ordförande i region Sörmland, är den politikern i partistyrelsen som representerar Sörmland.
Nyköpings arbetarekommun kommer inte ha något lokalt möte, de har istället hänvisat till distriktmötena. Medlemsansvarig i Nyköping, Björn Fredlund, känner sig kluven i frågan.
– Det är en svår fråga. Många har bestämda åsikter, men vi är en del som är kluvna. Inklusive mig själv, säger Fredlund.
En svårighet är att all information inte är tillgänglig – på grund av rättssäkerhet och att den säkerhetspolitiska analysen inte presenterats än.
– Jag tycker att det går väldigt fort. Går det för fort? Vet inte. Vi får ha tilltro till att de som sitter på informationen fattar rätt beslut, säger Fredlund.
Socialdemokraterna i Trosa har haft ett lokalt samtal med medlemmarna. Likt resten av partiet råder delade åsikter kring frågan.
– Det finns många olika åsikter. De flesta som uttalade sig var dock negativa. Men jag själv har vänt i frågan och kan nu acceptera ett Natomedlemskap, säger Magnus Johansson, oppositionsråd i Trosa kommun.
Trots skilda åsikter har samtalen varit lugna och konstruktiva, enligt Johansson. Oavsett var medlemmarna står i frågan råder en förståelse för att ett beslut behöver fattas, och det snabbt – de är medvetna om säkerhetslägets drastiska förändring.
– Vissa känner att de inte har tillräckligt med information. Men det finns saker vi inte får veta om. I ett sådant läge måste man förstå att det inte är möjligt att ha all fakta, berättar Johansson.
Partiet skulle lämna besked senast den 24 maj, men nu är partistyrelsen inkallad på ett extramöte redan söndagen 15 maj. Då ska de gå igenom resultaten av partiets dialoger och fatta ett beslut om Natomedlemskap.
Det är för att Sverige ska hålla jämn takt med Finland som beslutet om Nato blivit framskjutet.