Vinnarna och förlorarna i det sörmländska vårdvalet

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de stora vinnarna i valet till regionfullmäktige i Sörmland. Vård för pengarna backar rejält och Liberalerna åker ur helt.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de största vinnarna i 2022 års regionval i Sörmland. Men gruppledarna Anton Berglund (SD) och Monica Johansson (S) kommer inte att leda sjukvården framåt tillsammans. S är fortfarande det klart största partiet och söker samarbete på annat håll.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de största vinnarna i 2022 års regionval i Sörmland. Men gruppledarna Anton Berglund (SD) och Monica Johansson (S) kommer inte att leda sjukvården framåt tillsammans. S är fortfarande det klart största partiet och söker samarbete på annat håll.

Foto: Sörmlands Media/TT

Sörmland2022-09-12 13:56

När de allra flesta distrikten är räknade i regionvalet ser det ut som att de politiska vinnarna i den sörmländska sjukvården är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Preliminär mandatfördelning i regionfullmäktige de kommande fyra åren är (med tidigare mandat inom parentes):

Socialdemokraterna 26 (23), Moderaterna 15 (14), Sverigedemokraterna 14 (11), Vård för pengarna 10 (15), Vänsterpartiet 5 (5), Kristdemokraterna 5 (4), Centerpartiet 4 (4) och Liberalerna 0 (3).

undefined
Monica Johansson (S) kan fortsätta leda regionstyrelsen i fyra år till. Vilka hon ska bilda majoritet med återstår att se.

Socialdemokraterna ser alltså ut att ta 26 mandat av regionfullmäktiges sammanlagt 79. Och regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) kan konstaterar att hon stärker sin position i styret av sjukvården i länet.

– Jag måste säga att jag är jätteglad och stolt över att allt arbete vi lagt ned gett frukt.

Du kan fortsätta leda regionen tillsammans med Vård för pengarna och Centerpartiet ytterligare fyra år, men tillsammans ser ni nu ut att bara få en knapp majoritet. Läge för nya konstellationer?

– Vi får vänta in det slutliga resultatet innan vi kan sätta oss och diskutera utifrån det, men jag kan samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Sen ligger det i mitt uppdrag att alltid föra dialog med alla. Men jag tror SD hängt på den nationella trenden med sitt budskap "förändring". Jag kan känna att det inte finns så mycket politik bakom där.

undefined
Gruppledarna Anton Berglund (SD) och Monica Johansson (S) kan summera bra val för sina respektive partier i regionpolitiken.

Anton Berglund (SD) är nöjd:

– Otroligt roligt att vi går från 11 till 14 mandat. Vi får se vad som händer, vi är beredda att samarbeta med alla för en bättre sjukvård. Här finns många problem att ta tag i.

Moderaterna blir i ännu en mandatperiod regionens största oppositionsparti – om inte Christoffer Öqvist kan förhandla sig till något annat med sin något stärkta position. Trenden är bruten och M gör ett bättre regionval än på flera mandatperioder.

– En tydlig signal från väljarna, och det är klart att både sörmlänningarna och vi skulle ha allt att vinna på att en starkare koalition leder sjukvården framåt.

undefined
Tomas Borin (VfP), regionfullmäktiges ordförande i Sörmland de senaste fyra åren, är besviken men ändå inte, över valresultatet. Vård för pengarna förlorar en tredjedel av sina mandat. "Det kunde varit värre, vi är fortfarande med i gemet."

Vård för pengarna som bildades 2013 för att just ge sörmlänningarna mer vård för skattepengarna ser ut att mista fem av sina 15 mandat i regionfullmäktige. Men försteman Tomas Borin är inte speciellt besviken.

– Resultatet kommer inte som en blixt från klar himmel, så här brukar det kunna se ut för uppstickarpartier. Och det kunde varit värre. Vi drar lärdom av detta, och borde varit bättre på att visa väljarna allt vi verkligen genomfört de senaste fyra åren. Vi är enormt tacksamma för alla som röstat på oss, vi är ändå kvar i gemet som fjärde största parti, och får fortsätta göra skillnad i sjukvården. 

Vilket inte Liberalerna får. Partiet mister alla sina tre mandat.

undefined
Berit Hyllbrant, förstanamn för Liberalerna, är oerhört besviken över att partiet åker ur regionfullmäktige och inte har något inflytande över sjukvården i länet kommande fyra år. "Vi hade kortat köerna", säger hon.

– Sanslöst tråkigt, säger partiets ledare Berit Hyllbrant, att vi inte får vara med längre och bidra till en bättre sjukvård. Vi hade kortat köerna, och gjorde verkligen allt vi kunde för att övertyga väljarna om det, men vi var för små. Men, fyra år går fort. För Sörmlands bästa hoppas jag nu de andra partierna kan sätta sig ned och knacka ihop en riktigt bra konstellation, med samarbete över blockgränserna. Det finns väldigt mycket att ta tag i, i den sörmländska sjukvården. 

undefined
Den sörmländska sjukvården lockade färre invånare till valurnorna i år jämfört med 2018. Trots att sjukvård ansetts vara ett av de viktigaste ämnena i årets valrörelse.

Sjukvård har i de flesta opinionsmätningarna under valrörelsen hört till de frågor väljarna satt som viktigast. Men intresset för att rösta i regionvalet har svalnat, från 83,5 procents deltagande 2018 till 78 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!