När det stora sparpaketet skulle beslutas på tisdagens regionstyrelsemöte gick debatten varm. Oppositionen ställde många frågor till minoritetsstyret om vad paketet kommer innebära i praktiken. Ändå blev inte bilden tydligare, menar Monica Johansson (S).
– Jag ställde fråga på fråga, om vilken personal som kommer drabbas och vilka taxor som ska höjas. Men 'Nej, det vet vi inte', fick jag till svar. Jag blev så otroligt frustrerad.
Generellt anser hon att styret borde ha gått till handling för längesedan.
– Hade de satt igång ett arbete när de tillträdde, så hade vi kunnat minimera problemen. För de kände till hur situationen såg ut, och att det skulle bli tufft framför oss.
Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) håller inte med.
– Vi har arbetat hela året med det här och exempelvis infört generella återhållsamheter i alla verksamheter. Monica Johansson har varit med och styrt i olika konstellationer i runt tio år, hon om någon borde ha sett vartåt det barkade, säger han.
– Vi har även haft en beredningsgrupp där alla partier ingått. Där sträckte vi ut en hand till oppositionspartierna, men de kom inte med några konkreta förslag över huvud taget, fortsätter Christoffer Öqvist.
Vänsterpartiet är också kritiska till hur det nuvarande styret agerat. De anser att man exempelvis kunde ha sett över de fastigheter som regionen betalar för, men som inte längre används. Hade man sagt upp avtal om överflödiga lokaler i tid hade man inte behövt spara lika mycket nu.
Dessutom anser man som enda parti att skatten borde höjas. Vänsterns gruppledare Lotta Back vill inte säga hur mycket, men gissar att minst 50 öres höjning skulle behövas. Vilket skulle motsvara cirka 400 miljoner kronor i extra intäkter.
– Det skulle innebära att man inte behövt säga upp vårdpersonal, och att man slapp stänga vårdverksamheter som behövs. Min bild är inte att vi har personal som går runt och rullar tummarna idag, säger hon.
V anser också att det finns utrymme för att sänka politikernas arvoden. Lotta Back tycker att det vore klädsamt att politikerna anpassade sina löner mer, när de kräver att hundratals medarbetare ska bli av med jobben.
– En tanke är ju att om de säger att antalet anställda ska vara nere på 2019 års nivå, då kanske politikerarvodena också borde gå tillbaka till hur de var 2019.
Christoffer Öqvist säger att de öppnat för att ta ett omtag när det gäller politikerarvodena.
– Alla partier utom V är rörande överens om att det inte är rätt att höja skatten innan ett ordentligt analysarbete skett och vi kommit in i kostnadskostymen. När det gäller fastigheterna sitter vi i de flesta fall fast i långa hyresavtal, här kan det visa sig att vi kunnat lämna vissa lokaler tidigare, men på det stora hela skulle det inte ha handlat om någon jättevinst, säger han.
Fram till hösten 2022 styrde S tillsammans med Centerpartiet och Vård för pengarna i regionen. Trots att de ekonomiska problemen var kända då menar Monica Johansson (S) att det var först i slutet av mandatperioden som det gick att börja agera.
– Först strax innan sommaren blev det klart att pandemin var slut. Då kunde vi växla ner vår organisation och det som drev kostnader. Det gjorde vi, genom att stänga telefonbokning av vaccinationer och sånt som vuxit de åren.
Ändå är hon beredd att vara självkritisk.
– Det är klart att man kan säga att vi kunde ha gjort mer, även innan 2022. Men vi hann kanske inte riktigt.