När regionfullmäktige sammanträdde den 17 september verkade det som om det politiska styret och oppositionsledaren Monica Johansson (S) var överens om den fortsatta vägen framåt, vad gäller hur regionen ska spara.
Personalstyrkan skulle minskas med 3,5 procent. Samtidigt skulle en prioritering tas fram, där de som jobbar direkt i vården i möjligaste mån skulle skonas.
Som tidningen rapporterat, finns nu en sådan prioriteringslista. Men när politikerna på tisdagen skulle ta beslut om neddragningarna, valde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att säga nej till förslaget.
Regionstyrelsen ordförande Christoffer Öqvist (M) säger sig vara förvånad över agerandet.
– Jag tycker att det är väldigt oansvarigt av S i ett läge där vi vet att vi måste minska vår personalstyrka, säger han.
Eftersom Sverigedemokraterna gick på de styrande partiernas linje gick förslaget ändå igenom i regionstyrelsen. Nu blir det upp till regionfullmäktige att fatta det slutliga beslutet.
Monica Johansson (S), regionråd i opposition, försvarar och förklarar sitt beslut om att rösta nej till sparförslaget så som det ser ut i dag. Underlaget är för dåligt, och vården skonas inte i tillräckligt hög grad, anser hon.
Enligt förslaget ska vården dra ner sin personal med 3,1 procent.
– Då tycker inte vi att man har värnat hälso- och sjukvården, säger Monica Johansson.
Hon efterlyser också ett mer detaljerat underlag, där det framgår vilka personalkategorier det handlar om, och vilka konsekvenser neddragningarna får.
Dessutom håller inte den ekonomiska kalkylen, eftersom ungefär hälften av de aviserade neddragningarna handlar om vakanta tjänster, som alltså inte kostar pengar i dag, menar Monica Johansson.
I samband med besparingarna har det talats om att minska antalet "utbudspunkter", och om att sluta med viss verksamhet som bedrivs i dag. Även här önskar sig Monica Johansson tydligare besked.
– Underlaget är faktiskt på tok för dåligt.
Monica Johansson (S) kritiserar styret för senfärdighet. Att se över vilka yrkeskategorier och verksamheter som berörs av besparingarna borde ha gjorts för länge sedan, menar hon.
Enligt Christoffer Öqvist (M) finns det ännu inte några mer konkreta förlag på hur besparingarna slår. Men han säger att det i första hand kommer att drabba sjukhusvården, snarare än vårdcentralerna:
– Jag skulle säga att det till största delen handlar om att vi kanske inte gör allting på tre eller ens på två sjukhus, utan att vi centraliserar det till två eller ett sjukhus.